Protesterade i tv – hotas av 20 års fängelse för förräderi

Publicerad 2022-03-21

Situationen för Marina Ovsjannikova, kvinnan som protesterade i rysk tv mot kriget, har förvärrats.

I direktsändning kallades hennes agerande för förräderi, ett brott som kan ge 20 års fängelse.

– Jag är rädd, skriver Ovsjannikova till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

Marina Ovsjannikova demonstrerade mot kriget i Ukraina med ett handskrivet plakat under Pervij kanals nyhetssändning den 14 mars. Marina Ovsjannikova blev efter händelsen av med jobbet som redaktör på tv-kanalen och dömdes till 30 000 rubler i böter, knappt 3 000 kronor.

På söndagskvällen höjdes insatserna betydligt för Ovsjannikova. Då gick Pervij kanals nyhetschef Kirill Klejmenov ut i direktsändning och anklagade Marina Ovsjannikova för förräderi. Enligt den ryska brottsbalken kan landsförräderi ge 20 års fängelse.

– En känslomässig handling, det är en sak. Men förräderi – det är något annat, när en person sviker sitt land och alla oss som hon jobbat med här sida vid sida i 20 år. Ett kallblodigt beräknande förräderi, trots att vi kommit överens om en bonus, sade Klejmenov och fortsatte:

– Ett förräderi är alltid en persons privata val, det kan man inte hindra någon från. Men det är viktigt att benämna saker och ting på rätt sätt. Om den välkända akten för 30 silverpengar hade kallats för en ”impuls”, då hade nog världshistorien sett annorlunda ut, sade Klejmenov, som uppenbarligen syftade på Judas förräderi mot Jesus.

Bild på Marina Ovsjannikova, från hennes eget Facebook-konto.

Hans uttalande föregicks av ett klipp, där Ovsjannikovas protest sändes ut igen och där mängder av förstasidor från västerländska tidningar med rubriker om händelsen visades.

Ovsjannikova har sedan protesten förra måndagen pratat med många stora tidningar och tv-kanaler i Västvärlden.

Under måndagsmorgonen hade Aftonbladet kontakt med Ovsjannikova:

– Jag är rädd, eftersom de anklagar mig för förräderi.

En stund senare skickade hon ett nytt meddelande:

– Jag är en sann patriot. Men mitt hjärta sade mig att jag måste agera. 114 barn har redan dött i Ukraina, och fler fortsätter att dö. Dessutom dör ryska soldater, i samma ålder som min son. Jag kan inte sluta gråta, eftersom jag själv har barn.

I tidigare intervjuer har hon uttalat en förhoppning om att händelsen inte skulle leda till något frihetsberövande.

På protestplakatet som Ovsjannikova visade upp i tv-studion förra måndagen hade hon skrivit, omväxlande på engelska och ryska:

– No war. Stoppa kriget. Tro inte på propagandan. Alla ljuger här. Russians against war.

Här springer kvinnan in med en skylt i direktsändning.