Uppmaningen: Skänk pengar – inte saker

”Vill inte säga att det är en börda, men pengar är det absolut bästa sättet”

Uppdaterad 2022-03-07 | Publicerad 2022-03-06

”Pengar är det absolut bästa sättet”, säger Elin Stråkendal från UNHCR.

Viljan att hjälpa de ukrainska flyktingarna är omfattande, kanske till och med rekordstor.

Men flera stora välgörenhetsorganisationer väljer att inte ta emot kläder och saker för vidare frakt mot Ukraina, utan menar att det är de ekonomiska bidragen som gör den verkliga skillnaden.

– Pengar är det absolut bästa sättet att hjälpa, säger Sverige för UNHCR:s vice generalsekreterare Elin Stråkendal.

Följ ämnen
Ukraina

Flera av de stora välgörenhetsorganisationerna är på plats i och omkring Ukraina just nu för att hjälpa de miljontals flyktingar som flytt eller försöker fly landet.

Viljan att bidra till organisationerna är större än på länge. Elin Stråkendal menar att hjälpen från svenska folket är mer omfattande än vid flyktingvågen 2015.

– Vi är så glada och otroligt rörda över engagemanget. Det börjar likna rekordhöjder, säger hon.

”Logistisk svårighet”

Att de stora välgörenhetsorganisationerna valt att inte ta emot saker, bland annat kläder, utan föredrar ekonomiska bidrag finns det olika anledningar till.

En anledning är svårigheterna med att ta emot saker och sedan kontrollera så de går att använda. Enligt Elin Stråkendal skulle bli för omfattande administrativt och tar för mycket tid och resurser.

– Att skänka saker är en logistisk svårighet, säger hon.

– Vill inte säga att det är en börda, men pengar är det absolut bästa sättet.

Elin Stråkendal förstår varför folk vill skicka kläder och andra ting och menar att det beror på att många vill göra mer än att bara bidra ekonomiskt. Hon är dock tydlig med att ett ekonomiskt bidrag är en tillräckligt stor hjälp.

– Det är alldeles gott nog, säger hon.

Rädda Barnens internationella chef Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Dela trovärdig information

Inte heller Rädda Barnen skickar ner skänkta kläder och saker. De menar att det mest effektiva är att ge deras personal nere i och omkring Ukraina möjligheten att bedöma vad som behövs på plats.

Dessutom menar organisationens internationella chef Cecilia Chatterjee-Martinsen att situationen kan ändras såpass snabbt att behovet kan skifta från en dag till en annan.

– Saker kanske körs ner som sedan inte går att använda, säger hon.

Kläder kan dock komma till användning för hjälpen av de ukrainska flyktingarna. Bland annat så nämner Elin Stråkendal att det finns försäljningar online där pengarna går till Ukraina. Cecilia Chatterjee-Martinsen menar att man kan ge sina kläder till second hand-butiker för försäljning. Pengarna som försäljningen ger skickas sedan ner till de behövande.

Unicef Sveriges pressekreterare Petter Gustafsson håller med om att ekonomiska bidrag är det mest effektiva och att de gjort ett aktivt val att inte göra en insamling av saker och kläder till Ukraina. Han säger att om man vill hjälpa till så finns det två saker man kan göra.

– Dels kan du dela information från trovärdiga källor och sedan är det att skänka pengar, säger han.

Följ ämnen i artikeln