Populister eldar på vaccinmotstånd i Italien

TT TT

Publicerad 2018-10-01

Autism, tumörer och allergier. Det kopplade Femstjärnerörelsen ihop med vaccin under den italienska valrörelsen. Och sedan det populistiska partiet kom till makten har det tagit ett första steg mot att skrota den obligatoriska vaccineringen för barn helt, enligt en expert.

– Precis som andra populistiska partier gör de allt för att skapa misstro mot etablissemanget, säger Andrea Grignolio, medicinsk historiker vid universitetet Vita salute san Raffaele i Milano.

Efter ett mässlingsutbrott 2015 beslutade Italiens hälsodepartement att barn måste vaccineras mot tio olika sjukdomar för att få gå i skolan. Men det är en lag som Femstjärnerörelsen och Lega vill ändra på. Sedan den populistiska koalitionen tog makten i våras har de godkänt en mildare version och föräldrar tillåts numera att själva intyga att barnen har vaccinerats – utan krav på läkarintyg.

– Om man är emot vaccin kan man påstå att ens barn är vaccinerat utan att vara det. Det är första steget mot att avveckla lagen helt, tror Grignolio.

Förra året rapporterades över 5 000 fall av mässling i Italien, den högsta siffran i EU efter Rumänien. Grigniolo ser det som en absolut följd av vaccinmotståndet och tror att utvecklingen kan komma att få stora konsekvenser för folkhälsan.

– Om lagen avvecklas och regeringen inte gör en plan för att tillgodose föräldrar med faktabaserad information kan vi ha ett riktigt problem.

Sprids sedan 90-talet

Misstron mot vaccin i Italien kan härledas tillbaka till 1998, då en studie av den brittiske läkaren Andrew Wakefield fick genomslag. Wakefield larmade där om ett möjligt samband mellan mässlingsvaccinet MPR för barn och autism – en koppling som snabbt förkastades av andra forskare.

– Det var en komplett bluff, men skadan var redan skedd. Det pratades otroligt mycket om det i medier och bland föräldrar. Trots att det bevisades gång på gång att studien inte stämde så fortsätter många att tro på den än i dag.

Motståndet trappades upp ytterligare 2012 då en domstol i norditalienska Rimini slog fast att ett barn hade fått autism på grund av MPR-vaccinet. Trots att domen ogiltigförklarades 2015 gav den ändå luft under vaccinmotståndarnas vingar, enligt Grigniolo.

– Det var som att hälla bensin på en liten låga och vaccinskepsisen spred sig i hela Italien.

Sedan dess har en av Europas mest högljuda anti-vaccinationsrörelser frodats i landet. Och Lega och Femstjärnerörelsen har tydligt visat var de står i frågan.

"Påhitt från läkemedelsföretag"

Enligt Femstjärnerörelsens grundare Beppe Grillo är vaccin ett påhitt från läkemedelsföretag som försämrar friska barns immunförsvar. Legas partiledare Matteo Salvini har sagt att vaccinering kan vara riskfyllt för barn. Andra populistiska politiker har gjort samband mellan vaccinering och leukemi, tumörer och allergier.

– Det är en del av deras antietablissemangsretorik. På samma sätt som att man inte litar på politiker litar man inte heller på läkare, forskare och läkemedelsföretag.

TT: Varför har just vaccinmotståndet blivit en viktig fråga för populistiska partier?

– Det har nästan alltid varit så, rent historiskt. Men det är också ett enkelt sätt att vända folket mot etablissemanget, att sprida rädsla för att sedan kunna påstå att man kan "hjälpa" och på så sätt vinna röster, säger Grignolio.

Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, stämmer in i resonemanget men säger samtidigt att man ska vara försiktig med att sätta likhetstecken mellan populism och antivaccinrörelsen.

– Det finns ingen hundraprocentig koppling och det är inte så att alla populister är emot vaccin, säger hon.

Rättad: I en tidigare version fattades ordet "möjligt" i meningen om att Wakefield funnit ett samband mellan MPR-vaccin och autism.