Svenskar: Det här är våra favoritmotiv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Ny undersökning kartlägger vilka motiv européer helst vill fota.

Landskap och familjen.

Där har du svenskens vanligaste motiv.

En ny undersökning kartlägger européers fotovanor visar vilka motiv vi allra helst förevigar på bild. Över 12 000 människor, varav ungefär 1 000 svenskar, har deltagit i den omfattande undersökningen som utförts av Opinion Matters.

Undersökningen visar att vi skiljer oss åt, mellan de olika länderna i Europa, när det gäller vilka motiv vi helst fotograferar.

Det allra mest populära motivet för oss européer är den miljö vi befinner oss i. Landskapet omkring oss och resor. Nästan 7 av 10 uppger att det är deras vanligaste motiv. Speciellt i Polen och Grekland: hela 83,5 procent av polackerna och 80 procent av grekerna fotar helst landskap.

Intima ryssar

Efter resor och landskap kommer familjen, som det populäraste motivet att fotografera. Speciellt för ryssar och norrmän, där runt 70 procent gärna förevigar familjen i olika situationer.

Ryssar tar också gärna foton på sig själva, medan fransmän och britter ogärna tar självporträtt.

Intresset för att ta intima och erotiska bilder är förhållandevis lågt i många länder. Både i England och Sverige uppger deltagarna i undersökningen att de inte sysslar med sådant, medan man i Ryssland är mer öppen: där gillar nästan 15 procent att ta vågade bilder.

Hitta din fotobutik på
nätet

Följ ämnen i artikeln