Svårt sjuk – av vaccinet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-28

”Man måste vara beredd på allvarliga biverkningar.”

Feber och värk Undersköterskan Lotta Lindström, 49, från Jönköping tog sprutan. Och fick feber, frossa och värk. ”Efter två veckor är jag fortfarande trött i kroppen. Jag kommer inte att ta spruta nummer två. Det är inte roligt att ha fått de här biverkningarna”, säger Lotta. Hon vill inte säga åt andra om de ska vaccinera sig eller inte.

Andnöd, medvetslöshet och ansiktsförlamning.

Inte av svininfluensan – utan av vaccinet Pandemrix.

– Man måste vara beredd på allvarliga biverkningar, säger professor Jan Lilliemark på Läkemedelsverket.

Biverkningarna kopplas till vaccinet Pandemrix.

Fem personer har dött kort efter vaccineringen mot svininfluensa. Samtliga fall har rapporterats in som biverkningar, men dödsfallen tros ändå inte vara orsakade av vaccinet.

– Man väger ihop alla data om patientens sjukdom och vad som har hänt. Det är en bedömning från fall till fall, säger Jan Lilliemark.

Livsfarlig eller ej – flera allvarliga biverkningar har kunnat kopplas till Pandemrix. Ansiktsförlamning, andnöd, medvetslöshet, svullnad av tunga och munhåla och flera fall av allvarliga allergiska chocker.

Livshotande tillstånd

Totalt hade i går 114 biverkningsfall rapporterats – för sammanlagt 77 personer (varav 53 kvinnor). Men mörkertalet är stort. Var tionde vaccinerad beräknas få influensaliknande symptom. Bland de svårast drabbade finns en 50-årig kvinna som själv jobbar inom sjukvården. Hennes tillstånd blev livshotande kort efter att hon fått sprutan.

– Hon svimmade och fick blodtrycksfall. Det var en allvarlig och dramatisk händelse, säger Jan Lilliemark.

Med tanke på riskerna vill han påminna om att man aldrig får vaccinera sig på ställen där det inte finns medicinsk säkerhetsutrustning.

– Under en sådan här massvaccinationskampanj kan det hända att man inte alltid tänker på att det måste skötas professionellt.

”Inte smitta andra”

Varför ska man då vaccinera sig?

– Dels av den rent egoistiska anledningen att man är rädd för att få influensa. Dels att man inte ska smitta andra – nyfödda barn, cancerpatienter, äggallergiker och dem som av andra skäl inte kan vaccinera sig.

Av just den anledningen upprörs Jan Lilliemark över sjukvårdspersonal som avstår från sprutan. Till exempel tackade 40 procent av de anställda på universitetssjukhuset i Malmö nej.

– De borde tänka på sina patienter.

Följ ämnen i artikeln