Bostadskrediter ska underlätta vid nybygge

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-04

Den 1 juli börjar nya byggkreditgarantier att gälla. Det innebär att du som bygger lättare kan få bostadslån redan innan du byggt klart ditt hus.

Statens bostadskreditnämnd, BKN, lämnar redan i dag statliga kreditgarantier för bostadslån för färdigställda bostäder. BKN har på uppdrag av regeringen analyserat behovet av kreditgarantier under byggtiden. I rapporten "Kreditgarantier under byggtiden" konstaterar BKN att finansieringen av bostadsprojekt har försvårats på grund av lågkonjunkturen. Och att en del av lösningen på detta problem är att tillåta kreditgarantier också under byggtiden.

Beslutet innebär att statlig kreditgaranti kan lämnas på upp till 90 procent av marknadsvärdet för en färdigställd fastighet. BKN kan ställa ut garantier för totalt 10 miljarder kronor. Samtliga upplåtelseformer omfattas av kreditgarantin.

– Finanskrisen har slagit hårt mot många delar av samhället inte minst mot bostadsbyggandet. Med dagens beslut om att införa statliga garantier under byggtiden förbättras möjligheterna för att fler bostadsbygganden att komma igång, skrev kommun och finansmarknadsminister Mats Odell i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln