Grått nytt år – sen kommer kylan

Publicerad 2014-11-27

Hoppas du på en vit jul?

Då ser det mörkt ut.

En amerikansk långtidsprognos spår nu att december blir varmt och blött – men köldsmockan kommer i februari.

– Det kommer bli en chock för er svenskar, säger meteorologen Todd Crawford.

De som drömmer om en vit jul löper stor risk att bli besviken.

Det ovanligt grå och varma novembervädret ser ut att fortsätta ända in i nästa år. Det spår det framstående amerikanska väderinstitutet WSI i en ny långtidsprognos.

– Sverige kan vänta sig varmt och blött väder under december. Andra halvan av månaden kan bli kallare, men inte mycket, säger Todd Crawford, meteorolog vid WSI.

Köldchock efter lång värme

Regn, rusk och moln ser alltså ut att prägla jul- och nyårsvädret i stora delar av landet. Todd Crawford utesluter inte att det blir snöfall på en del håll, men det är i slutet av januari som den riktiga vintern slår till.

– Då ser vi ett skifte, och vi är väldigt säkra på att det blir riktigt kallt resten av vintern. Under februari blir det två till tre grader under det normala, säger han.

Ett högtryck över Asien har påverkat vädret i Norden i nästan ett år och lett till ovanligt varmt väder. Det förändras i mitten av januari då polarvirvlar från Nordpolen sprids ner mot Sverige, tror Todd Crawford.

– Det kommer att bli en chock för er svenskar efter att ha haft det varmt så länge.

På lång sikt: "Molnen dominerar"

Även på SMHI bekräftar man att de som gillar varierat väder kommer att bli besvikna. De kommande dagarna blir ungefär som tidigare – grått och torrt.

– Molnen dominerar men det blir uppehållsväder i största delen av landet. Men vi ser att det håller på att bli lite kallare. Tittar man fem dagar framåt så ligger temperaturerna kring det normala för året, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

"Det ska vara kallt"

Någon som ser fram emot köldsmockan i februari är vinterbadaren Ulla Lundwall i Lysekil. I Skagerak har vattnet varit rekordvarmt.

– Vi har haft kring tio grader ett bra tag nu. Det ska vara kallt när man vinterbadar så att blodcirkulationen och endorfinerna bara hoppar upp i luften när man kommer i vattnet, säger hon.