Dödar apor för turistbilder

Publicerad 2014-11-17

Turister som betalar för att ta bilder tillsammans med söta apor håller på att utrota en hel djurart.

– Enda sättet att få tag i en gibbonunge för att använda i turistindustrin, det är att döda mamman, säger Mikael Mahlberg, volontär på Gibbon Rehab Center. 

I veckans Mitt i Naturen granskar man den illegala handeln med utrotningshotade djur, bland annat med den vithandade gibbonapan i Thailand. Det är förbjudet att hålla gibbonapor i fångenskap, men turistindustrin är enorm i Thailand, och små söta gibbonapor är ett sätt att locka till sig turister och tjäna pengar. Aporna vanvåradas, och är ofta kraftigt neddrogade för att hålla sig lugna. Och jakten på dem är hänsynslös på flera sätt. Mikael Mahlberg är volontär på Gibbon Rehab Center i nationalparken Khao Phra i Puhket. 

– Enda sättet att få tag i en gibbonunge för att använda i turistindustrin, det är att döda mamman. Ofta dödar man fler vuxna i familjen också, för man försöker försvara ungen.

Drogar ner aporna

Tjuvjägarna jagar i djungeln efter gibbonfamiljerna, som lever 40-50 meter upp i trädtopparna. När man ser en mamma med en unge så skjuter man henne, och hoppas att ungen ska överleva fallet från den höga höjden. Men två av tre gibbonungar dör, och då fortsätter jakten på nästa familj. 

– För varje unge i fångenskap räknar man med 9-10 döda gibbonapor i djungeln, säger Martin Mahlberg. 

Handeln med gibbonungar pågår än idag. Nytagna bilder som skickades till Gibbon Rehab Center visar en gibbonunge som visas upp för turister på ö-gruppen Phi-Phi i södra Thailand. Och förra året beslagtog man en väska från en tjuvjägare, där man hittade en liten instängd gibbonunge. I den stängda väskan låg även huvudet från ungens mamma, och delar utav andra döda djur. För att kunna visa upp aporna även när dom vuxit och blivit mer aggresiva, svälter man och drogar ner dem. 

– De som släpar runt på aporna till turisterna drogar ner aporna för att lugna ner dem på dagarna, och hålla dem vakna på kvällarna. De använder samma nålar på sig själva som på aporna, vilket gör att sjukdomar som HIV och hepatit sprids vidare till djuren. Detta gör att det är helt omöjligt för oss att släppa ut dem i det vilda igen. 

Helt utdöd

Arten är kraftigt utrotningshotad. En hona får oftast bara en unge, och det tar ca 10 år för ungarna att bli könsmogna. Trots att det är förbjudet att ha gibbonapor i fångenskap har antalet apor i det vilda minskat med över 80% de senaste 40 åren. I Kina är den vithandade gibbonapan helt utdöd. 

"Mitt i Naturen" sänds den 20/11 kl. 20 i SVT1

Matilda Nyberg