Ryska flottans närvaro överskuggar G20-möte

Uppdaterad 2015-03-07 | Publicerad 2014-11-15

G20 i Australien skulle bli ett fredligt toppmöte mellan världsledarna – men har redan utvecklats till ett ordkrig mellan Ryssland och västvärlden.

På fredagen anlände Vladimir Putin med fyra krigsfartyg i släptåg.

Vladimir Putins maktdemonstration inför G20-mötet har väckt stor uppståndelse i Australien: på internationellt vatten utanför landets nordöstra kust har den ryska flottan stationerat fyra örlogsfartyg.

Deras placering sammanfaller med den ryske presidentens besök i Australien med anledning av G20-toppmötet där världens 20 mäktigaste länder samlas i helgen, bland dem USA:s president Barack Obama.

Ska skydda Putin

För att möta den ryska konvojen har Australien skickat ut tre av sina örlogsfartyg till det aktuella området.

Enligt AP uppgav den ryska ambassaden på fredagen att orsaken till de ryska örlogsfartygens närvaro utanför Australien är för att testa deras räckvidd - men också att utgöra en säkerhet för Vladimir Putin.

Planen för årets G20 har varit att fokusera på ekonomiska frågor och tillväxt - men nu riskerar mötet att överskuggas av Rysslands annektering av Krim och krisen i östra Ukraina.

Drömmer om Sovjet

Redan innan världsledarna anlänt till Brisbane där G20-mötet hålls sa Vladimir Putin till ryska Itar-Tass:

– EU:s och USA:s ekonomiska sanktioner skadar inte bara Ryssland utan hela världsekonomin, de är ett misstag och bryter mot handelsregler, sa Putin i en intervju med Itar-Tass.

Vid en presskonferens på fredagen sa Australiens premiärminister Tony Abbott att Ryssland drömmer sig tillbaka till forna stormaktstider:

– Ryssland skulle vara så mycket mer attraktivt om man strävade efter att vara en supermakt för fred, frihet och välstånd i stället för att försöka återskapa de förlorade härligheterna av tsarism och det gamla Sovjetunionen.

"Rysslands ekonomi dalar"

Om Vladimir Putins flotta utanför den australiska kusten sa Abbott:

– Ryssland är mycket mer självsäkert nu än vad det har varit på en väldigt lång tid. Men intressant är att Rysslands ekonomi dalar i takt med att landets självsäkerhet ökar.

Samtidigt tonar Tysklands förbundskansler Angela Merkel ner den ryska militära närvaron under toppmötet.

– Jag tycker att det är mycket allvarligare att vi ser brott mot Ukrainas territoriella integritet, säger hon enligt AP.