Skolbarn i Tjetjenien kan vara förgiftade

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-04

Men myndigheterna talar om ”masspsykos”

De mystiska sjukdomsfallen bland skolbarn i Tjetjenien fortsätter.

Sedan det första fallet i september 2005 har minst 150 barn, men även några vuxna, insjuknat.

Myndigheterna talar om masspsykos och inbillningssjuka.

Läkare säger att barnen har förgiftats.

Novaja Gazeta fortsätter den granskning som journalisten Anna Politkovskaja inledde.

Runt 150 barn och vuxna har insjuknat i den mystiska sjukdomen.

De första symptomen är magsmärtor, svaghetskänsla, frossa, akut andnöd och förhöjd puls. Sedan svimmar den drabbade, eller blir hysterisk. Därefter följer krampanfall med konvulsioner, tungan åker bak i munnen, den drabbade faller ihop. En del får hallucinationer.

De första fallen inträffade hos barn i tjetjenska Starosjtjedrinskij i september 2005. Sedan dess har skolbarn och en del vuxna insjuknat på olika platser i ett begränsat område av den ryska delrepubliken Tjetjenien. Fallen uppmärksammades av bland andra Novaja Gazetas nu mördade reporter Anna Politkovskaja.

När hennes tidning återigen granskar sjukdomsfallen visar det sig inte bara att många ännu inte har tillfrisknat, fallen blir dessutom fler. Situationen förvärras av att det inte finns någon riktig diagnos. Läkarna vet därför inte hur barnen ska behandlas.

Skickades till sanatorium

Förra månaden skickades 72 sjuka barn till ett sanatorium i Naltjik. Vid ett tillfälle fick 50 av barnen ett anfall samtidigt.

– Vi blev så rädda när vi såg vad som hände med barnen, säger en av sanatoriets läkare till Novaja Gazeta.

– Vi ringde efter ambulans, läkare anlände, de började gråta för de visste inte vad de skulle ta sig till med barnen, de hade aldrig sett något liknande.

I december förra året tillsatte den tjetjenska regeringen en kommission för att utreda de mystiska sjukdomsfallen. En av läkarna som deltog ställde diagnosen förgiftning. Sjukdomskällan var, enligt honom, skolbyggnaden i byn Starogladovskaja. Han föreslog att de drabbade skulle genomgå en toxikologisk undersökning för att ta reda på vilka ämnen som orsakat förgiftningen. Men några dagar senare försvann läkarrapporten. Den 22 december fastställdes en annan diagnos av en psykiater: ”pseudoastmatiskt psykogent syndrom”.

Problemen har fortsatt

Enligt diagnosen handlade det om masspsykos. Barnen hade simulerat sjukdomen och härmat varandra. I den rapport som sedan skickades till Tjetjeniens president Alu Alchanov framgick det att det inte rörde sig om någon förgiftning utan om ett tillstånd som framkallats av ”den långa period av oroligheter i Tjetjenska republiken”.

Men problemen har alltså fortsatt, skriver Novaja Gazeta och nu har läkare återigen börjat tala om förgiftning.

En läkare kallar den psykologiska förklaringen för ”dumheter”.

– De här barnen har alla råkat ut för förgiftning. Deras hälsotillstånd har snarare att göra med det märkliga förgiftningsfallet från förra året. men det krävs ytterligare undersökningar för att jag ska kunna bekräfta något sådant, säger han, till Novaja Gazeta.

Totalt har minst 150 barn och vuxna insjuknat. Tidningen kräver nu att ordentliga medicinska undersökningar görs av alla drabbade för att en gång för alla ställa en korrekt diagnos.

Läs hela artikeln ur Novaja Gazeta

Tidigare artiklar

Nyheter varje vecka från Novaja Gazeta

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln