Här fostras framtidens mormoner

Publicerad 2012-08-24

PROVO, UTAH. Hela stället lyser av perfektionism.
Studenternas tandrader blänker i vitt. Frisyrerna är välansade.
De har alla samma religion. De tycker alla att det är självklart att avstå från sex före äktenskapet.
På Brigham Young University fostras nästa generation mormoner under vackra men lite fabrikslika betingelser.

Epicenter i denna fostran är den "code of conduct" som alla elever vid universitetet måste skriva under. Enligt reglerna får de inte dricka alkohol, te eller kaffe. Eller nyttja tobak. De får inte ha sex om de inte är gifta och de måste lova att alltid tala sanning. Utmanande klädsel är förbjuden.

– Den som bryter mot reglerna blir inkallad och måste korrigera sig, berättar Jessica Moody från mormonkyrkans pressavdelning.

Kan få lämna skolan

I värsta fall kan personen tvingas lämna skolan. Tvingas bort från gemenskapen.

Det är den här typen av regler som får många, inte minst konservativa kristna amerikaner, att betrakta mormonerna som lite av en sekt.
Brigham Young University, BYU, är inget vanligt universitet.

Tänk er att 33 000 elever med samma religion och samma syn på moralfrågor samlas på ett enda ställe. Där umgås de med varandra sju dagar i veckan under fyra år innan de tar steget ut i vuxenlivet.

Allt ser perfekt ut

Presidentkandidaten och mormonen Mitt Romney studerade drygt två år på skolan. Hans kandidatur har gjort att universitetet och läran plötsligt hamnat i blickpunkten.

På ytan ser allt perfekt ut.
Studenten Jake kör oss runt i baksätet på en golfbil. Taket ger välbehövlig skugga i den tryckande värmen.

Gräsmattorna är så välansade att avståndet mellan gångbanornas betongplattor och gräskanten är detsamma överallt.

Studenterna sköter mycket själva

Vid en av byggnaderna pekar han på några vita marmorpelare.
– Stenen kommer från samma stenbrott som användes för att bygga Colloseum i Rom.

Vi passerar några vackra blomsterrabatter med hundratals färgglada blommor.

– Studenterna själva sköter mycket av universitetet, berättar Jake och bjuder på ett bländvitt leende. Hälften av dem är anställda på deltid för att rensa ogräs och hålla snyggt.

Stenrik kyrka

Mormonkyrkan lider ingen brist på pengar. När tidskriften Time gjorde en beräkning inför Salt Lake City-OS kom man fram till att kyrkan var god för minimum 300 miljarder kronor.

Avgiften för att studera vid BYU är mycket lägre än på andra universitet. Dessutom får 70 procent av eleverna som studerar här stipendier. Vilket gör det lätt att locka till sig mormoner från övriga USA och övriga världen. Kyrkan står för mellanskillnaden. En investering för framtiden.

– För många studenter som kommer från delar av USA där det finns få mormoner är det en omvälvande upplevelse att komma hit, förklarar Jessica Moody.

Plötsligt befinner de sig bland andra som delar deras världsåskådning.

Skolan viktigt för kyrkan

Fyra år av studier här stärker deras identitet som mormoner, en tiondel av studietiden går åt till obligatorisk religionsundervisning. De får en ofta förstklassig utbildning som leder till välbetalda jobb. Bra för kyrkan eftersom alla mormoner förväntas betala tio procent av sin inkomst i skatt till kyrkan.
Studenterna behöver inte ens lämna universitetsområdet och utsättas för omvärldens frestelser. De bor i sovsalar och lägenheter alldeles intill. På området finns bowlinghall, restauranger och en bokhandel som säljer all kurslitteratur.

Kom till Utah på 1800-talet

Jake stannar golfbilen framför en staty av Brigham Young, profeten som på 1800-talet ledde de förföljda mormonerna till det förlovade landet i Utah. Fortfarande en avlägsen och bortglömd del av USA.

Men ett maktcentrum för mormonerna där BYU är en viktig del. Universitetet har in egen TV-station som kan ses över hela världen. Kyrkan kontrollerar också Salt Lake Citys näst störta dagstidning Desert News och tv-stationen KSL.

Lägg till det ett antal tusen missionärer som ständigt är ute i världen och raggar nya troende.

Många träffar framtida partner

BYU är som en stor dejtingcentral. Uppemot hälften av studenterna träffar sin framtida partner här.

– Det är inte ovanligt att folk gifter sig under studietiden och till och med får barn, berättar Jessica.

Det har dock inte hänt Shawn, 24, Crissa, 22 eller Tosh, 24 som alla ska börja sitt sista år på skolan. Tre prydliga ungdomar som aldrig smakat en droppe alkohol. Bortsett från Shawn som en gång av misstag drack ett glas champagne som han trodde var cider.

– Jag tyckte inte det var gott och har aldrig känt mig frestad att testa igen.

Inte frestade

Att inte ha haft sex betraktar de som en självklarhet.

– Det är nått jag vill spara till äktenskapet, säger Crissa utan att blygt slå ner blicken.

Men, försöker jag, känns det inte ibland frestande att bryta mot alla dessa regler som kyrkan satt upp, att ifrågasätta dem.

Ungdomarna tittar på varandra och verkar inte riktigt ha förstått vad jag menar. Innan Crissa svarar.

– Nej, det känns tryggt att alla lever efter samma normer.

Vill gifta sig med mormon

Crissa och Tosh kan inte tänka sig att gifta sig med någon som inte är mormon. Shawn utesluter det inte helt men skulle tveka.
– Det blir så mycket lättare att bilda familj om man har samma livssyn. Man riskerar inte att åsiktsskillnader skapar en klyfta.

För alla tre är det en självklarhet att gå i kyrkan varje söndag. De har lagt sina liv i händerna på den mormonska läran. Precis som de övriga dryga 30 000 som går på BYU varje år.

Presidentvalet i USA 2012 |
Aftonbladet