Tusentals cyklar dras tillbaka: "Det är allvarligt"

Publicerad 2015-10-16

Tusentals cyklar av märket Nishiki återkallas omedelbart. Aluminiumgafflarna kan ha sprickor i sig och är inte säkra.

– Vi tycker det här är allvarligt, säger Tommy Lager, vd på Unicykel som tillverkar Nishiki.

Den svenska cykeltillverkaren Unicykel återkallar cyklar av märket Nishiki med modellår 2006 till 2013. Cyklarna återkallas omedelbart eftersom aluminiumgafflarna inte är säkra – de kan innehålla sprickor.

– Det är väldigt enkelt. Gafflarna har fått en utmattningsskada och gått av. För oss är det extremt viktigt att tänka på säkerhet i första hand, säger Tommy Lager vd på Unicykel som tillverkar Nishiki.

De berörda cyklarna har en framgaffel med tillverkningsfel. Det gör att gaffelbenen kan gå sönder under cykling vilket kan få ödesdigra konsekvenser.

– Vi tycker det här är allvarligt, säger Tommy Lager.

”Sluta använda den”

Uppåt 10 000 cyklar har sålts med den dåliga framgaffeln. Om man tror sig äga en av de berörda cyklarna ska man vända sig till närmaste cykelbutik för att få ramnumret kontrollerat. Då kan man bestämma vilken årsmodell cykeln har och butiken kan beställa en ny gaffel. Tommy Lager säger, trots den allvarliga skadan, att cyklarna inte är farliga.

– Nej, de är inte osäkra. Några få gafflar har visat sprickor. Vi kanske gör en stor grej av det men det räcker med att en enda har gått av.

Företaget går däremot ut med en stark uppmaning till alla Nishikianvändare: "Sluta omedelbart använda den och ta den till en återförsäljare".

Det här är första gången som Unicykel få ta till en sådan här åtgärd.

Övriga cyklar tillverkade före eller efter 2006 och 2013 är inte berörda av återkallelsen. Här kan du se om din cykel är drabbad.

Följ ämnen i artikeln