Hovexperten: Nya tider i kungahuset

Uppdaterad 2015-06-15 | Publicerad 2015-06-13

Carl Philip och Sofias bröllop blir starten på nya tider för det svenska kungahuset, Barbro Hultman.

Brudparet dansade ut ur Slottskyrkan till gospeltoner som fick de tillresta kungligheterna att klappa av glädje.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvists personliga bröllop markerar förändring, menar hovexperterna.

– Det är nya tider i det svenska kungahuset, säger författaren Barbro Hultman.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia Hellqvists bröllop var något i hästväg säger hovexperten Barbro Hultman. Hon säger att det inte går att jämföra bröllop men också det här hade något annat, något mer än det finstämda och kärleksfulla som brukar känneteckna de kungliga vigslarna.

– Det var glädje all over, jag har aldrig sett så mycket glädje, säger hon.

– Prinsen log från öra till öra och jag tror inte att han kommer sluta med det under de närmaste 50 åren med Sofia.

Och det var inte bara glädje som hon såg under vigseln – utan även nya tider.

– De här två tillsammans kommer att göra skillnad för det svenska kungahuset. Sofia har fått det svenska folket att jubla, säger Barbro Hultman.

– Bröllopet är en vändpunkt, aldrig har man väl sett hur folk står och diggar och klappar när brudparet tågar ut ur en kunglig kyrka.

”Mycket personligt”

Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson säger att hela ceremonin var lättsam och informell på ett helt nytt sätt i de kungliga sammanhangen.

– Allt var mycket personligt, från låtvalen till talet kungen höll på logården när han frejdigt bad om allas hjälp för ett fyrfaldigt hurra, säger hon.

– Sen var det fantastiskt att se hur gästerna klappade och dansade till den jazziga gospellåten under uttåget, det har jag aldrig sett vid ett kungligt bröllop förut.

Jenny Alexandersson säger att prinsessan Sofia och prins Carl Philip har satt sin personliga prägel på allt. Till exempel en sådan detalj som att gästerna på väg in i kyrkan kunde gå in i en fotoautomat och få en seriebilder utskrivna med prinsparets egna emblem på.

– Det här tar priset i personligt bröllop, säger Jenny Alexandersson.

”Avslappnad stämning”

Kungahusexperten och historikern Johannes Öberg är inne på samma linje.

– Det var så avslappnad stämning, alla stod och klappade händerna till gospel. Det har väl aldrig hänt i sådana här sammanhang, säger han i Aftonbladets live-sändning.

Utöver den svängiga ”Joyful, joyful” som framfördes av Samuel Ljungblahd tillsammans med gospelkören By Grace hade brudparet också valt flera annorlunda låtar som betyder mycket för dem. Till exempel artisten David Pagmars Rhianna-tolkning ”Paraply”.

”Slår ut det mesta”

Retorikexperten Jenny Gotsis säger att överhovpredikant Lars-Göran Lönnermarks tal också var nyskapande i sammanhanget. Att han tog avstamp i parets privatliv med racingreferensen som också speglar Carl Philip och Sofias första träff – då de körde gokart.

– Det här har inte varit traditionellt kungligt på något vis, säger Jenny Gotsis i Aftonbladets live-sändning.

Barbro Hultman som i flera decennier jobbar nära och även för kungahuset säger att bröllopet var ”förunderligt vackert”.

– Jag är nästan andlös. Jag har hela tiden trott att det skulle bli något alldeles särskilt men det här slår ut det mesta. Vilken glädje, säger hon.

Följ ämnen i artikeln