Åtta döda efter jordskalv – en miljon evakuerade

Publicerad 2015-09-17

Tsunamivarningar Människor evakuerade Svensken: ”Blev värre och värre”

Minst åtta personer dog i en kraftig jordbävning som skakade Chile i natt.

Runt en miljon människor har evakuerats.

– Det skakade väldigt mycket, säger svensken Gustav Halling.

Här inträffade skalvet. Grafik: PAUL WALLANDER

Ett mycket kraftigt jordskalv som uppmätte 8,3 på Richterskalan skakade kusten vid Chiles huvudstad Santiago natten till torsdag, svensk tid.

Jordbävningen varade i fem minuter och följdes av 30-tal kraftiga efterskalv. Enligt nyhetsbyrån AP har minst åtta personer dött.

Utbytesstudenten Gustav Halling, 24, bor i centrala Santiago och kände jordbävningen.

– Jag var högt upp så det skakade väldigt mycket. Det var ett litet skalv här för några veckor sedan, så jag tänkte att det var ett likadant. Men det här slutade inte utan blev bara värre och värre, då blev jag rädd, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: Historiens fem kraftigaste jordbävningar

”Kommer tsunamivågor”

Gustav Halling kunde inte lämna lägenheten och gå ned, men han såg många människor springa ut på gatorna. Han såg också myndigheternas tsunamivarningar på de lokala tv-kanalerna.

Han säger att det första skalvet varade några minuter, men att det sedan kom flera stora efterskalv efter ungefär en halvtimme. Han valde att stanna i lägenheten till efterskalven var över.

– Efter att det slutat gick jag ut, då verkade det ha lugnat ned sig. I Santiago är det lugnt just nu, men jag har sett bilder på tv att det kommit tsunamivågor som svämmat över vissa delar, sa han vid 03-tiden i natt, svensk tid.

Jordbävningen har av USA:s geologiska institut (USGS) uppmätts till 8,3 på Richterskalan, vilket innebär en mycket kraftig jordbävning som kan orsaka allvarliga skador i stora områden.

En miljon evakuerade

Staden Illapel, norr om Santiago, drabbades hårt, och här befann sig flera av dödsoffren. Husen i området ska ha svajat ordentligt och enligt vittnesuppgifter flydde människor i panik ut på gatorna.

– Vi är väldigt rädda, vår stad är i panik, sa borgmästaren i Illapel, Denis Croles, till en lokal tv-station.

Alla som befinner sig i kustsamhällen i området uppmanades att försöka vara lugna och söka skydd. Ricardo Toro, chef för Chiles krismyndighet, säger till CNN att omkring en miljon människor evakuerats från drabbade områden.

Varningar över södra Stilla havet

Varningscentret för tsunamis för Stilla havet utfärdade tidigt varningar inte bara för Chiles och Perus kuster, utan även för Hawaii, Kalifornien och Franska Polynesien. Till och med Nya Zeeland utfärdade i natt en tsunamivarning.

Riskerna tonades dock ner framåt morgontimmarna, svensk tid, för områdena längre bort, även om människor exempelvis längs kusterna i Kalifornien uppmanas hålla sig borta från stränderna.

Så här väntas vågen färdas över Stilla havet. Illustration: National Tsunami Warning Center

Den chilenska marinen rapporterar att vågor på upp till 4,5 meter drabbade kuststaden Coquimbo efter skalvet, enligt Reuters. Men det finns inga rapporter om skador därifrån.

Runt klockan halv tolv torsdag förmiddag (svensk tid) hävde Chile tsunamivarningen för hela landet, uppger Reuters.

Varningen kvarstår dock för andra länder, dit vågen ännu inte har nått.

Nådde Nya Zeeland

Strax före klockan 14 svensk tid nådde vågen den nyzeeländska ön Chatham Island – men utan dramatik. Myndighetsanställda beskriver vågen ungefär som tidvatten som upprepat kommer och försvinner, skriver New Zealand Herald. Nya Zeelands departement för civilförsvar betonar dock att faran måste tas på allvar tills varningen har lyfts.