Tillfångatagna skulle bli sexslavar

Uppdaterad 2015-12-01 | Publicerad 2015-11-30

80-årig kvinna får unik dom för inblandning

Kvinnorna tillfångatogs och skulle säljas som sexslavar i en lägenhet i skånska Staffanstorp.

Nu döms två män – och en 80-årig kvinna till fängelse.

– Det är ganska unikt i svensk historia att en 80 år gammal döms till tre års fängelse, kommenterar advokat Johan Eriksson i Brottscentralen.

Den 39-årige mannen och hans 45-årige vän hade planerat att de skulle tillfångata kvinnor i Malmö för att sedan sälja dem som sexslavar.

Efter ett misslyckat försök lyckades 39-åringen få med sig två kvinnor i sin bil en julidag i somras och på en parkeringsplats i Staffanstorp mötte hans 80-åriga mor och 45-åringen upp. Där handfängslades och knivhotades kvinnorna, innan de kördes hem till 39-åringen.

Våldtog kvinnorna

Kvinnorna fotades sedan av nakna och bilderna lades ut med en prislista på en eskortsida. Den 39-årige mannen våldtog även de båda kvinnorna, som lyckades fly när de skulle förflyttas till moderns villa 100 meter därifrån. Senare samma dag rövade 39-åringen bort ytterligare tre kvinnor i Malmö, men trion flydde när de kom fram till parkeringsplatsen i Staffanstorp.

Den 45-årige mannen har hävdat att det rörde sig om ett rollspel, men såväl medkumpanerna som de utsatta kvinnorna har förnekat detta.

Straffrabatt

Lunds tingsrätt dömer nu 39-åringen till åtta års fängelse för bland annat människorov och tre fall av våldtäkt. Den 45-årige mannen döms till fem och ett halvt års fängelse.

Kvinnan fick så kallad straffrabatt med tanke på hennes ålder, men dömdes ändå till tre års fängelse.

– Hon skulle haft betydligt längre straff, det verkliga straffvärdet ska ha varit fem och ett halvt år, kommenterar Brottscentralens expertadvokat Johan Eriksson.

Han säger att det är unikt att en person som är 80 år gammal ofta inte brukar dömas till så långa fängelsestraff.

– Man tänker då att de har kortare del kvar av livet och därför tycker man att man kan sätta ner straffet. Det är en del av förmildrande omständigheter.

Följ ämnen i artikeln