Kinesisk familj bygger för miljoner – i Sverige

Publicerad 2015-07-17

Ryktet om bostadsbristen i Sverige tycks nu ha nått ända till Asien.

En kinesisk familj planerar att investera 85 miljoner i ett nytt bostadsområde i Varberg.

– Det är nog en ren slump att de hamnade där, säger projektledaren Patricia Lindskog.

En och en halv mil sydost om centrala Varberg, där åkrarna breder ut sig, planerar en kinesisk familj att investera 85 miljoner kronor i hyrbostäder.

– De fick köpa den här marken av kinesiska bekanta som hade den innan, som i sin tur hade barnbarn i Sverige. Det är nog en ren slump att de hamnade där. De har inga andra projekt i Sverige, säger Patricia Lindskog, projektledare för exploateringsprojektet.

Semesterresidens

Den kinesiska familjen planerar att bygga 21 parhus med 42 bostäder. Plus tre hus där familjemedlemmarna själva ska bo.

– Ägarens son, som bor i Danmark och hans fru som fortfarande bor i Kina, är anställda i bolaget och ska bo här permanent. Pappan planerar nog att ha det som semesterresidens.

Finns det en efterfrågan på bostäder i området?

– Ja, Halland, och Varberg i synnerhet, är en av de mest expansiva områdena utanför storstäderna. I Varberg har vi en stor brist på bostäder, och det här ligger ju strax utanför. Det är faktiskt Sveriges bästa potatisjord som man planerar att bebygga. Men det behövs ju, säger Patricia Lindskog.

"De är affärsmän"

Bostäderna köps av Älvsbyhus och vad Henric Löfvenborg erfar, ansvarig för försäljningen, kommer de 85 miljonerna ur egen ficka.

– Jag tror helt enkelt att de är affärsmän. De vill bygga upp ett fastighetsbestånd som vilken affärsman som helst. Sedan har det florerat massa rykten om att det ska byggas upp som någon kinesisk semesterby. Men det vet jag inte var det kommer från.

Bygglovet för de 42 bostäderna är inte klart än. Men om det får tummen upp planeras byggstarten till oktober.

– Jag tror att det kommer att vara färdigställt i januari 2017, säger Henric Löfvenborg.

Granne förvånas

Birgit Gustafsson bor granne med det planerade bygget. Hon är lite förvånad över att det kommer någon från Kina som vill investera i Tvååker.

– Det finns ju andra företag som byggt här men det är ju ingen som har velat satsa så stort. Jag har bott här i över 82 år, så jag känner ju till området väldigt bra. Jag tycker att det ska bli trevligt. Det är ju många som vill bo här.

Följ ämnen i artikeln