Ärkefiender i debatter - drar på Sverigeturné

Publicerad 2016-04-22

Annie Lööf och Jonas Sjöstedt är kända för att ryka ihop ordentligt i debatterna.

Nu drar Centerledaren och Vänsterledaren ut på gemensam turné.

Första anhalt är Östersund.

Annie Lööfs och Jonas Sjöstedts munhuggande brukar vara ett stående inslag i partiledardebatter.

Nu ska de båda ut i landet och duellera. Debattämnena är arbetsmarknad och integration, landsbygd och välfärd. Traditionella ämnen där C och V står långt ifrån varandra.

– Det krävs mer ideologisk glöd i den politiska debatten. Jag och Jonas är väldigt tydliga motpoler inom svensk politik. Med spänstiga debatter tror jag man kan locka fram det politiska engagemanget hos fler, säger Annie Lööf.

– Hon är en riktig nyliberal, och jag är socialist. Det brukar tända till bra när vi debattera med varandra, säger Jonas Sjöstedt.

Inget öldrickande inplanerat

På måndag går tåget till Östersund. Malmö är inbokat i maj, sedan är förhoppningen att det blir fler städer ute i landet.

Ni är kända för att ryka ihop i debatten, hur är ni mot varandra när ni inte debatterar?

– Jag kommer bra överens med Annie Lööf vid sidan av debatten, hon är trevlig och rak. Det känns kul att man kan vara helt oenig i politiken men ändå respektera varandra, säger Jonas Sjöstedt.

– Han är en person som jag värdesätter högt, trots att vi tycker olika i politiska frågor är han en varm och omtänksam person. Vi är varandras motpoler men också en person som jag respekterar, säger Annie Lööf.

Går ni ut och tar en öl efter debatten?

– Det skulle vi kunna, vi kommer nog inte göra det, säger Annie Lööf.

– Inget öldrickande är planerat, däremot debatter med start på måndag, säger Jonas Sjöstedt.