Oppositionella skickas inte tillbaka

Publicerad 2016-08-03

Asylsökande med kopplingar till oppositionen i Turkiet kommer inte att skickas tillbaka till landet. Det har Migrationsverket beslutat.

Riskgrupper som omfattas av beslutet är "personer med trovärdig kopplig till kuppförsöket den 15 juli" i år. Enligt Migrationsverket handlar det om anhängare till oppositionsledaren Fethullah Gülen, som pekats ut som ansvarig för kuppförsöket av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Personer med trovärdig oppositionell politisk verksamhet ingår också i riskgrupperna, skriver Migrationsverket på sin hemsida. Verket fattade sitt beslut den 18 juli och det gäller tills vidare. I nuläget kan inte öppna ärenden som rör asylsökande i riskgrupperna avgöras eftersom myndigheten anser att det behövs mer information om situationen i Turkiet.

Säkerhetsläget förhindrar dock inte transitresor via Istanbul eller annan turkisk flygplats.

Snabbkollen: Kuppförsöket i Turkiet

Detta har hänt och därför är det viktigt – få koll på 30 sekunder.

Den 15 juli inledde delar av den turkiska militären ett försök att ta makten i Turkiet, genom att ta kontroll över platser i Ankara och Istanbul.

Efter att tusentals civila visat stöd för regeringen på gator och torg slogs kuppförsöket ner. Minst 265 människor dödades under natten, många av dem civila.

President Erdoğan har utnyttjat den misslyckade kuppen för att stärka sitt grepp om Turkiet.

Turkiets auktoritäre president Erdoğan och hans regering har utnyttjat den misslyckade kuppen till att stärka sitt grepp om landet, och tagit ytterligare steg bort från demokrati. Bland annat har landet upphävt Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och gett order om att stänga ner en lång rad regeringskritiska medier.

Uppemot 16 000 människor har frihetsberövats och ytterligare tusentals har avskedats.

Recep Tayyip Erdoğan blev premiärminister 2003 och president 2014. Han och hans parti AKP genomförde till en början en rad demokratiska reformer och förde Turkiet närmare EU. De senaste åren har han dock blivit allt mer auktoritär, och Turkiet mindre och mindre demokratiskt.

LÄS OCKSÅ:
Tre experter: Så är läget i Turkiet om ett år

TT