I natt har Sanders sin chans att vinna i New York

Uppdaterad 2016-04-15 | Publicerad 2016-04-14

NEW YORK. I natt har Bernie Sanders sina stora chans.

Lyckas han knocka Hillary Clinton i debatten ”hemma” i Brooklyn kan han mycket väl vinna New Yorks viktiga primärval på tisdag

– Om bara många ser till att gå och rösta, då tar vi det här, försäkrade Vermont-senatorn själv när han i onsdags talade för närmare 30 000 jublande supportrar i Greenwich Village på Manhattan.

Debatten vid Navy Yards i Brooklyn i natt – Bernie Sanders och Hillarys första sedan början av mars – är speciell på flera sätt.

Navy Yards – tvärs över East River från södra Manhattan – är till exempel i högre eller lägre utsträckning hemmaplan för bägge kandidaterna.

Sanders föddes de facto bara några kvarter från debattlokalen och Clinton, som numer också räknar sig som new yorker, har stationerat  sitt nationella kampanjkvarter alldeles i närheten.

”Kan avgöra allting”

Men framförallt kan duellen bli osedvanligt viktig för utgången av tisdagens valthriller.

Vanligen brukar allt vara avgjort när New Yorks väljare får säga sitt, men 2016 års valrörelse vägrar ju ta slut så plötsligt ser det ut som att de kan avgöra allting – åtminstone på den demokratiska sidan.

Om Sanders – som vunnit åtta av de senaste nio slagen och just nu  har kraftig medvind – segrar även här, då börjar det bli osäkert om Clinton verkligen kan säkra nomineringen leder partiet i det reguljära valet i höst.

Hon har fortfarande övertaget i de lokala opinionsmätningarna, men försprånget minskar för varje dag och entusiasmen kring den radikala utmanarens kampanj håller på att nå kokpunkten i världsmetropolen.

Sanders tror på seger

När han i onsdags höll valmöte i Washingtons Square i mytomspunna Greenwich Village dök närmare 30 000 hängivna  supportar upp.

Med andra ord  – New York ”Feels The Bern”, för att travestera det som blivit en klassisk kampanjslogan.

Under det massmötet underströk Sanders flera gånger att han tror på en omvälvande seger nästa vecka.

– Det kommer bli tufft, det är ett stängt val så inga oberoende väljare får rösta. Men om tillräckligt många går och röstar, då tar vi det här, hojtade han segervisst från scenen.

Clinton: Ska visa vem som är bäst

Clinton, som på senare tid visat både oro och irritation över utvecklingen, säger å sin sida bara att hon i nattens debatt ska fokusera på sakfrågorna och därigenom visa att hon är den bäst lämpade av de två att efterträda Barack Obama.

– Jag har inga planera på att attackera min motståndare. Jag för ingen negativ kampanj, hette det härom dagen.

Men den förre utrikesministern kan tvingas gå på offensiven vare sig hon vill eller inte.

Hela valet ligger ju i potten.