Nattens drama på två minuter

Publicerad 2016-11-09

Vad var det egentligen som hände?

Här får du nattens valdrama på två minuter.

De första vallokalerna stängde vid midnatt svensk tid i delstaterna Indiana och Kentucky.

Klockan 05 hade över 90 procent av rösterna räknats och Trump vann båda med 20 procentenheters marginal.

Inför valet har nästan alla opinionsmätningar och sannolikhetskalkyler utnämnt Hillary Clinton till vinnare. Till exempel New York Times som före midnatt bedömde att hon hade över 80 procents sannolikhet att bli president.

Clinton såg ut att ha en ledning även i förtidsrösterna, men något gick fel. Den ansedda opinionssajten Fivethirtyeight gör analysen, efter att ha studerat delstaten Florida, att Clinton förlorade till stor del på grund att hon inte fick med sig kvinnorna. Över hälften av kvinnorna som röstade i Florida valde Clinton, vilket är en låg siffra, enligt Fivethirtyeight.

CNN visar statistik på att många som röstade på Obama 2012 inte har röstat på Clinton. Hon har misslyckats med att värva dessa människor.

När röstningen fortfarande pågick på västkusten utspelade sig ett drama i Azusa utanför Los Angeles vilket gjorde att två vallokaler fick stänga i förtid. En man öppnad eld mot en grupp med människor utanför en vallokal. En person dog i skjutningen, som polisen uppger inte har någon koppling till valet.

Trump har under natten konsekvent undvikit att svar på om han kommer att erkänna valresultatet.

Donald Trump stämde under natten myndigheterna i Nevada för att i fredags ha hållit en lokal för förtidsröstning i Las Vegas öppen två timmar senare än den på förhand annonserade stängningstiden. Hans stämningsansökan avslogs av statliga domare.

När CNN rapporterade om fel på röstningsmaskiner i ett helt ”county” var Trump inte sen att kommentera. Däremot skrev han ”country” istället i ett inlägg på Twitter, som vid klockan fem fortfarande inte raderats trots att många påpekat felaktigheten. Enligt AP påverkade felet i röstningsmaskinerna 50 000 personer som fick rösta via papper istället.

Vågmästarstaterna har varit mycket jämna under hela natten. Statistikern Nate Silver skrev: ”Det kommer att bli en väldigt lång natt.” Och lång tid tog det i delstaten Florida. Clinton ledde med några procentenheter, sedan var avståndet bara 100 röster, och slutligen framåt femtiden förutspåddes Trump ta hem delstatens 29 elektorsröster. Även viktiga Ohio gick hans väg.

Opinionssajten Fivethirtyeight svängde under natten i sin valbarometer till Trumps fördel. Det skedde klockan 04.28 efter att sajten hela tiden hållit Hillary Clinton som favorit. Klockan sex ger sajten Trump 84 procents chans att vinna.

STÄLLNINGEN JUST NU

Läget stat för stat

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

 PLUS:  USA:s framtid

Följ ämnen i artikeln