Telia: Fel hos oss orsakade flygkaoset

Publicerad 2016-05-20

Ett kommunikationsfel slog ut flygtrafiken i Sverige i flera timmar.

Under dygnen före haveriet förekom uppgifter om att ”något skulle hända” i luftrummet, uppger Borås Tidning.

Men enligt Telia var orsaken ett fel i företagets nät.

– Under ett planerat arbete uppstod ett tekniskt fel på datatrafiken som påverkade Luftfartsverket, säger Irene Krohn, presschef på Telia.

Saboterade sändarmaster, SJ-haveri, tekniska problem hos SOS Alarm och kommunikationsfel som stängde stora delar av Sveriges luftrum i flera timmar.

Den senaste veckan har flera allvarliga incidenter inträffat rörande central infrastruktur i Sverige.

Enligt uppgifter till Borås Tidning fanns det indikationer på sociala medier som pekade på att ”något skulle hända” i luftrummet dagarna före flygkaoset.

Tidningen rapporterar att Noa, polisens nationella operativa avdelning, kommer att utreda detta vidare.

”Ser allvarligt på det här”

Senare kom dock besked om den sannolika orsaken från Luftfartsverket. Enligt deras utredning berodde felet sannolikt på servicearbete hos Telia.

Under fredagseftermiddagen bekräftade Telia felet.

– Under ett planerat arbete i går (torsdag) i vårt nät uppstod ett tekniskt fel på datatrafiken som påverkade Luftfartsverket, säger Irene Krohn, presschef på Telia, till TT.

– Så snart vi upptäckte felet vidtog vi åtgärder för att få igång trafiken så snabbt det bara gick. Tillsammans med Luftfartsverket håller vi på att analysera orsaken till vad det var som hände och varför, och hur det inte ska kunna hända igen, säger presschef Irene Krohn till TT.

Om felet berodde på mjukvara, hårdvara eller den mänskliga faktorn är ännu inte fastställt.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på det här och är jätteledsna över de problem som det har orsakat. Därför är det här något som vi verkligen måste gå till botten med, säger Irene Krohn.

”Skapa samlad lägesbild”

Tidigare i dag höll länsstyrelser i hela landet ett krismöte med bland annat Säkerhetspolisen, den öppna polisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och räddningstjänsten.

– Syftet är att skapa en samlad lägesbild och se om det finns behov av gemensamma åtgärder, säger Anita Nilsson, pressansvarig vid länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Efter mötet stod det klart att varken Säpo, polisen eller MSB ser några samband mellan incidenterna.

– I dagsläget går det inte att hitta något samband. Det misstänkta mastsabotaget utreds av polis, och i de andra fallen handlar det om tekniska problem, säger Lisa Nordahl, säkerhetsdirektör på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Så det är alltså slumpen som ligger bakom att flera händelser inträffat så tätt inpå varandra?

– Ja, det verkar sannolikt att det är så.

Försvaret följer händelserna

Försvarsmakten deltog inte i förmiddagens möte. Enligt pressekreteraren Jesper Tengroth följer dock försvaret utvecklingen.

– Vi följer allt som händer i samhället. Om myndigheter behöver stöd av oss får de begära det enligt de rutiner som finns.

Han fortsätter:

– Det jag tycker är viktigt att betona här är att Försvarsmakten kunde lösa sin uppgift att försvara Sveriges territoriella integritet även under flygstoppet.

Följ oss på Facebook