Bill Gates: Ctrl+Alt+Del var ett misstag

Uppdaterad 2013-09-27 | Publicerad 2013-09-26

"Vi kunde haft en enda knapp"

Världens mest berömda kortkommando – var ett misstag.

Enligt Microsoft-grundaren Bill Gates är allt IBM:s fel.

1975, i persondatorernas barndom grundades Microsoft av Bill Gates. Samtidigt skapade IBM grundkoden för datorerna som senare utrustades med Microsoft Windows.

När de två företagen skulle komma överens om kortkommandot för att starta om datorn hade de motsatta åsikter. Nu talar Bill Gates ut om kommandot som räddat användare från blåskärmar, upphakningar och teknik-panik.

En knapp

Det var när Bill Gates talade på ett välgörenhetsevenemang i Harvard nyligen som anklagelsen kom: IBM skapade det långa kortkommandot.

– Vi borde haft en enda knappt, men killen som gjorde IBM-tangentbordets design ville inte ge oss vår enda knapp, sa Gates, enligt The Telegraph. Därmed la miljardären över skulden på IBM-ingenjören David Bradley.

Kortkommandot var från början "Ctrl+Alt+Esc", men ändrades av David Bradley på IBM efter att han insett att kommandot kunde tryckas in av misstag och med en hand.

Han skapade det

David Bradley av en av tolv ingenjörer som kodade IBM-datorns första grundkod, däribland superkommandot för att starta om datorn. Det andra och numera historiska kommandot var omöjligt att trycka in med en enda hand på IBM:s originaltangentbord.

David Bradley. I en intervju med Bill Gates och David Bradley säger Bradley:
– Jag måste dela äran, jag uppfann det men Bill gjorde det känt.