Framtiden är avgjord för fejkpolisbilen

Uppdaterad 2014-03-26 | Publicerad 2014-03-25

Men polisen ger sig inte – vill ha lagändring

Kim Sellings vrålåk till polisbil har retat upp poliser i Stockholmsområdet i flera månader. Till slut fick man nog och tog bilen i beslag, men utredningen höll inte hela vägen fram till ett åtal.

Många trodde att det var en självklarhet att en hemmagjord polisbil skulle falla under brottsrubriceringen ”föregivande av allmän ställning”. För man får ju inte utge sig för att vara polis, eller?

– I åklagarens beslut framgår att man inte på objektiva grunder kan förvänta sig en fällande dom, säger Anders Gartér som är gruppchef på söderortspolisen i Stockholm.

Brottscentralen har i ett tidigare reportage berättat om Kim Sellings polisbil – som han har gjort om själv. Han tycker att det är roligt att testa gränserna och anser inte att det han gör är fel.

– Om någon tror att jag är polis försöker jag hjälpa till, men jag säger aldrig att jag är det, säger han.

Har upprört många

Många poliser och åklagare har efter Brottscentralens inslag twittrat om att en lagändring behövs och att det skulle bli svårt att få bilen att falla under lagen om ”föregivande av allmän ställning”. Kim Selling var aldrig speciellt orolig.

– Nej, den har fel gul färg. Den saknar riksvapnet och har inte heller ett länsnamn.

Anmäld igen

Kim Selling är nu glad att ha fått bilen tillbaka och att det inte blev något åtal, men berättar att han snabbt åkte dit igen.

– Jag blev anmäld igen. Jag stannade inte prick när polisen vinkade utan cirka 200 meter längre fram. Då blev jag anmäld för att inte ha stannat på polismans tecken, så de är på mig hela tiden poliserna, säger Kim.

Peter Matilainen, som var den söderortspolis som tog beslutet att beslagta bilen, håller med om att man nu håller extra uppsikt över Kim och hans bil.

– Det klart att man har koll på honom nu, men vi hade ett bra samtal senast.

Finns fler privata ”polisbilar”

Det är inte första gången som en ”fejkad” polisbil har kommit undan lagens arm. Aftonbladet har tidigare rapporterat om Jakob Sandberg i Eskilstuna som även han fick tillbaka sin hemmagjorda polisbil. Enligt polisen är det ett problem att man fritt får åka runt med bilarna.

– Jag har kört bakom Kim och jag tycker att folk reagerar som att han vore polis, det är inte bra, säger Peter Matilainen. Han har flera andra exempel på när han tycker att händelser borde ha klassats som ”föregivande av allmän ställning”. Han ska nu försöka få till stånd en lagändring.

– Jag har börjat skriva lite om det här, men det är många steg kvar och det ska först till Rikspolisstyrelsen, säger han.