Expertens bästa tips!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-28

Vad ska jag tänka på när jag börjar planera?

Svar: Det är viktigt att du bestämmer dig för hur du vill att det ska bli. Gör gärna flera skisser med olika lösningar. Tänk på att avlopp och VVS-anslutningar kan flyttas, det är bara en kostnadsfråga. Ta sedan en fackman till hjälp. Det gäller att vara medveten om de bestämmelser som finns redan på planeringsstadiet.

Hur mycket kostar en badrumsrenovering?

Svar: För ett normalstort badrum bör du räkna med en kostnad från 30 000 kronor och uppåt för kakel och klinker. Sedan tillkommer kostnader för badrumsmöbler, golvvärme med mera.

Kan jag bo kvar hemma?

Svar: Det kan man. Men man ska vara medveten om att en normal badrumsrenovering tar tre veckor att slutföra. Under tiden har man ingen dusch.

Kan jag kakla själv?

Svar: Plattsättning i våtutrymmen är ett avancerat arbete som kräver kunskap och vana. De flesta försäkringsbolag accepterar att händiga villaägare själva gör sådana här arbeten, under förutsättning att man följer gällande branschregler. För säkerhets skull bör du dock anlita en specialist för våtutrymmen. Anlita åtminstone en specialist till tätskiktet.

Vad ska jag tänka på då jag anlitar hantverkare?

Svar: Se till att få en auktoriserad hantverkare, det kollar du lätt upp på nätet eller genom branschen. Ta också referenser. Se till att det finns ett tydligt avtal som visar vad som ska utföras, vad som ingår, när arbetet ska påbörjas och vara avslutat och hur mycket det ska kosta inklusive moms.

Hur bär jag mig åt för att borra i kakel?

Svar: Använd en ny betongborr eller en särskild kakelborr. Ska du borra i klinkerplattor bör du använda en diamantborr. Kontrollera med en metalldetektor att det inte går någon ledning under borrstället.

Borra helst i fogen. När du borrat färdigt, fyll hålet med våtrumssilikon, plugga med en plastplugg och fyll den med våtrumssilikon.

Kan jag installera golvvärme själv?

Svar: Vattenburen golvvärme kan man i princip installera själv. Men man bör veta vad man gör. Vid elgolvvärme ska en behörig installatör ansvara.

Maria Gunnarsson

Följ ämnen i artikeln