Ska inför rätta – tappar både hälsa och minne

Jacques Chirac i samma liga som Mubarak och Pinochet

Vad är det med tidigare ledare och deras hälsa?

Så fort en rättegång närmar sig blir de sjuka eller tappar minnet. Alternativt både och.

Pinochet och Mubarak har gjort det. Nu kör förre franske presidenten Jacques Chirac samma taktik.

Under 12 år räddades Chirac av den immunitet mot åtal som presidentämbetet gav honom. Därför blev det aldrig någon rättegång om anklagelserna att han under sina år som borgmästare i Paris använt skattepengar för att ha betala ett 20-tal partiarbetares löner.

Korruption med andra ord.

Chirac styrde Frankrike fram till 2007. Sedan dess har han haft åtalet hängande över sig. Med juridiska finter har hans advokater hela tiden lyckats skjuta på en rättegång. Men nu har kampen nått vägs ände och rättegången har inletts.

Läkarutlåtande

Då begär Chiracs advokater att den förre presidenten ska slippa vara med på grund av hälsoskäl. Enligt ett fyrsidigt utlåtande av Chircas läkare är han inte kapabel att komma ihåg saker som hände för 20 år sedan.

Efter en timmes överläggning i rätten beslöt domaren att det är ok om Chirac stannar hemma. Utan att begära in ett andra utlåtande från en oberoende läkare.

Så hur sjuk är Chirac egentligen?

Inte sämre än att han under förra månadens semester i S:t Tropez på Rivieran skrev autografer och poserade på bilder tillsammans med turister. Han rapporterades dock ha sett trött ut.

Tio år fängelse

Chirac är den förste franske president som ställs inför rätta sedan andra världskriget. Han riskerar tio år fängelse och 1,5 miljoner kronor i böter. Utan hans närvaro minskar chansen att få till en fällande dom.

Hade han lika lättvindigt sluppit delta i rättegången om han varit en vanlig medborgare?

Förmodligen inte.

Däremot kvalar han in i ett välkänt beteende bland gamla världsledare. Så fort ingången till rättssalen kommer hotande nära går hjärncellerna upp i rök. Eller så börjar hjärtat spöka.

Chiles förre diktator Augusto Pinochet greps under en resa till England efter att en spansk domare utfärdat en internationell arresteringsorder mot honom. Plötsligt kunde den forne militärdiktatorn knappt gå och ännu mindre prata. Efter 16 månaders juridisk strid fick han resa hem till Chile där han utan problem skuttade av planet. Det var uppenbart att han lurat britterna.

Droppställning

Hosni Mubarak är ett ännu färskare exempel. Ända tills Egyptens diktator motvilligt avgick i februari verkade han kraftfull och alert. Men när de nya makthavarna åtalade honom för att ha gett klartecken till att använda dödligt våld mot demonstranterna tog han in på sjukhus. Hjärtproblem sades det. Rykten gick om cancer.

Förmodligen hoppades Mubarak att slippa infinna sig i rättssalen men den här gången stod rättvisan på sig. Mubarak rullades in liggande i en sjukhussäng med droppställningen bredvid sig. När han väl yttrade sig verkade det inte vara något större fel på varken hälsan eller förståndet.

I de ovanstående fallen har herrarna uppnått en hyfsat hög ålder. Att de drabbas av hälsoproblem eller sviktande minne är i sig inget märkligt. Snarare är det tajmingen så får en att undra.

Ena dagen är de friska och kompetenta att styra ett land. Nästa kommer de knappt ihåg vad de heter.

ANNONS