Fyra miljoner för kampanjhjälp från ex-sossar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-17

Aftonbladet kan i dag avslöja att Svenskt Näringsliv i somras köpte en kampanj med målet att få en ny S-politik.

Priset: över fyra miljoner.

Vägen dit gick genom före detta socialdemokrater som nu är PR-konsulter.

Den 11 november är gamle SSU-basen Niklas Nordström med i Aktuellt för att diskutera Socialdemokratins framtid. Hans råd är glasklart:

– Städa bort frågorna där S inte ligger i samklang med väljarna. Det handlar om kärnkraftsfrågan, RUT-frågan, införande av fastighetsskatt och valfrihet i välfärden. Det är hygienfaktorer, där får man bara acceptera att väljarna tycker på ett annat sätt, säger han.

– Tillväxten är helt avgörande för Socialdemokraterna och det begriper väljarna. Utan tillväxt ingen välfärd.

Medvetet val

Han presenteras som ”erfaren politiker i partiet”, men få vet att han samtidigt är PR-konsult på Prime. Och att en av hans största kunder är Svenskt Näringsliv som bara månader tidigare gett Prime i uppdrag att driva S mot en mer ”tillväxtvänlig” politik. Enligt uppgifter till Aftonbladet betalade Svenskt Näringsliv uppskattningsvis över fyra miljoner kronor för uppdraget.

Att man anlitar Prime är ingen slump. Flera av konsulterna är tidigare framträdande socialdemokrater, så många att de bildat Slussplans S-förening. Nu används konsulterna för att predika tillväxtens lov för sina gamla partikamrater.

I dokumenten är det noga beskrivet hur PR-konsulterna ska gå till väga. Och de uppfyller uppdraget på punkt efter punkt: Redan före valet skriver Nordström på Newsmill under rubriken ”Socialdemokraterna måste våga prata mer om tillväxt”. På valnatten analyserar han valresultatet i SVT.

United Minds gör en egen valdagsundersökning. Ett par dagar efter valet skriver opinionschefen Carl Melin på DN debatt om hur samarbetet sänkte S. Under hösten har Prime rest runt i S-distrikt med sin eftervalsanalys.

Kontroversiellt

Men de gamla sossarnas nya roller är kontroversiella. När de skulle föreläsa på ABF i Malmö blev protesterna så stora att Niklas Nordström ställde in och lät Carl Melin åka ensam.

– Det fanns en väldigt kraftfull opinion framför allt från facken och SSU. Man var misstänksam: Varför ska de göra det? Vem är det som betalar, säger Conny Pettersson, ABF-chef i Malmö.

Sahlin hakade på

Men projektet har gett effekt. En stor del av S eftervalsdebatt har kritiserat att man gick till val på fastighets- och förmögenhetsskatt. Mona Sahlin själv gav en tydlig fingervisning i sitt avskedstal. Då försvarade hon alliansens jobbskatteavdrag, föreslog stramare a-kassa och en friare hållning till privatisering och vinster i vården:

– Det är arbete som bygger välfärd och välstånd. Utan arbete och tillväxt – inget att fördela. Så är det. Och vår politik måste vara ett praktiskt uttryck för det, sa hon då.