”Inför ny brottsrubrik i sexlagen”

Publicerad 2013-02-21

Gunvor G Ericson (MP).

I sexualbrottsfall borde domstolar inte bara bedöma den sexuella handlingen, utan också titta på hur mannen kontrollerar kvinnans sexualitet.

Det föreslår Miljöpartiet som vill införa en samtyckesbaserad lagstiftning för sexualbrott.

– Vi måste kunna bestraffa varje handling som skett utan samtycke, säger miljöpartisten Gunvor G Ericson.

Miljöpartiet vill skärpa sexualbrottslagen och införa en ny, samtyckesbaserad brottsparagraf – sexuellt övergrepp.

På så vis menar partiet att man skulle kunna pröva varje handling där kvinnan har sagt nej.

– Om det inte går att pröva en handling som våldtäkt skulle man i stället kunna gå vidare enligt paragrafen sexuellt övergrepp. På så vis skulle man kunna bestraffa alla handlingar som skett utan samtycke, säger Gunvor G Ericson, Miljöpartiets talesperson i jämställdhetsfrågor.

”Ett brottsförtydligande”

Regeringen har nyligen lagt en lagrådsremiss där man vill se över sexualbrottslagen. Det ska inte längre krävas att någon är utslagen och i "hjälplöst tillstånd" för att ett sexuellt övergrepp ska betraktas som våldtäkt. På så vis hoppas man att fler gärningsmän också ska kunna dömas för våldtäkt.

Däremot väljer regeringen bort förslaget om krav på samtycke. Justitieminister Beatrice Ask har sagt att hon anser att en sådan paragraf skulle vara överflödig och att det skulle vara svårt att fastställa hur ett samtycke ser ut.

Men Miljöpartiet tycker inte att regeringens skärpning av lagen går tillräckligt långt.

– Det räcker inte med det som regeringen tar fram för att alla fall ska kunna prövas som sexualbrott. Vårt förslag handlar om ett brottsförtydligande. Går det inte att döma som våldtäkt ska man kunna gå vidare och pröva som sexuellt övergrepp, säger Gunvor G Ericson.

”Måste få sitt fall prövat”

Genom att införa en kompletterande brottsparagraf tror Gunvor G Ericson att man skulle kunna komma åt fall liknande det som uppmärksammats mycket i media i dag. Ett fall där Svea hovrätt gör bedömningen att det inte handlar om ett sexualbrott när en man för in sina fingrar i en kvinnas underliv för att "kontrollera" att hon inte varit otrogen.

– Jag tycker att det är bekymmersamt att vi fortfarande har domstolar som inte har möjlighet att döma en person, som uppenbart har begått ett övergrepp, för sexualbrott. Har en kvinna sagt nej och det är ställt utom allt tvivel, måste man kunna få sitt fall prövat som sexualbrott i en domstol.

ANNONS