”Vi arbetar mot snuset”

Publicerad 2012-12-07

30 000 personer har skrivit på Snusuppropet – men Folkhälsoinstitutet är inte lika positiva

En ändring i EU-lagen kan innebära döden för det svenska snuset och nu slåss svenskarna för prillans överlevnad.

På bara ett par timmar skrev över 30 000 under Aftonbladets snusupprop – men det finns även de som tycker att ett snusförbud skulle vara på sin plats.

– Vi vet tillräckligt mycket för att aktivt arbeta mot snusanvändandet, säger Cecilia Birgersson på Folkhälsoinstitutet.

Sedan Aftonbladets avslöjande om hotet mot det svenska snuset har många agerat för att försvara prillan.

I morse drog Snusuppropet igång, och redan nu har över 34 000 svenskar krävt att ”regeringen gör allt för att stoppa förslaget och rädda prillan”.

Arbetar aktivt mot snus

Men på Folkhälsoinstitutet är man inte lika positiva till snus. Och det faktum att snuset kan få stryka med medan cigaretter fortfarande tillåts har man problem med.

–  Vi jämför inte cigaretter och snus, det finns det ingen anledning till. Vi arbetar utifrån folkhälsopolitiken där man har som mål att minska tobaksbruket och vi vet tillräckligt om snusets hälsorisker. Vi arbetar för att användandet ska minska, säger Cecilia Birgersson, utredare inom tobaksprevention på Folkhälsoinstitutet.

Hon menar att det finns flera risker med att snusa.

– Det vi vet nu är att det bland annat ökar risken för cancer i bukspottkörteln och att det ökar risken för att man dör om man drabbas av stroke, säger Cecilia Birgersson.

Och det kommer ny forskning på området hela tiden.

– Det finns även indikationer på att det kan leda till cancer i magsäcken och matstrupen, och man är också orolig för att det ökar risken för diabetes, säger hon.

”Vill skydda barn och unga”

En av anledningarna till att snuset hamnat i fokus i Bryssel är de många olika smaktillsatserna som används i olika varianter. Dessa är även Folkhälsoinstitutet emot.

– Framförallt förstår vi ju det här med att snus inte ska få smaksättas med exempelvis smultron och rabarber. Där handlar det mycket om att vi vill skydda våra barn och ungdomar, säger Cecilia Birgersson.

Men även om Folkhälsoinstitutet på många sätt borde vara positiva till att EU kan förbjuda snuset helt och hållet så är Cecilia Birgersson inte säker på att det nya lagförslaget kommer att påverka snuset över huvud taget.

– Sverige har ju fått ett undantag med villkoret att man inte får sälja till andra länder, och direktivet handlar mest om cigaretter och hur snus ska hanteras i andra länder. Vi får se vad som händer i januari helt enkelt, än har vi inte sett det nya förslaget, säger hon.