Ungdomar fick springa barfota i 15 minus

Publicerad 2013-01-24

Hemvärnssoldater till sjukhus efter övning

De unga soldaterna skulle träna på att hantera nedkylda kroppsdelar.

Det slutade med att sju 18-åringar fick föras till sjukhus – med köldskador.

– Naturligtvis är det inte meningen att vi ska ge utbildning som skadar ungdomarna, säger Bengt Fransson, överste löjtnant.

Sju 18-åringar fick föras till sjukhus med köldskador sedan de deltagit i en hemvärnsövning i Örebro i helgen.

Ungdomarna uppmanades att springa barfota i snön i den 15-gradiga kylan.

Det var i lördags som en grupp ungdomssoldater vid hemvärnet i Örebro skulle träna på hur man hanterar en nedkyld kroppsdel. På Villingsbergs skjutfält, mellan Örebro och Karlskoga, fick ungdomarna plocka av sig strumpor och skor och traska ut i snön – i 15 minusgrader.

–  De fick rabbla en ramsa medan de sprang en sträcka. Den som inte klarade det fick ställa sig sist i kön. När alla var klara fick ungdomarna gå in igen, berättar en anhörig till Nerikes Allehanda.

–  När de därefter gick in fastnade skinnet på deras fötter på yttertrappan. Och min kille har berättat att det gjorde fruktansvärt ont när fötterna började tina upp igen.

”Alldeles för länge”

Bengt Fransson, som ansvarar för hemvärnsutbildning vid Örebro-Värmlandsgruppen, säger att han inte vet hur länge övningen pågick. Men enligt uppgift till Nerikes Allehanda handlade det om fem-sex minuter.

– Men med hänsyn till klimatet den dagen lät man dem uppträda barfota i snön alldeles för länge. Vi beklagar det som inträffat på alla sätt, säger han.

Sju ungdomar, alla 18 år gamla, fick föras till sjukhuset i Karlskoga med köldskador.

– De fick blåsor och ömmande fötter. De flesta av dem har fått vara hemma från skolan några dagar men såvitt jag förstår är de nu symtomfria.

”Kyla ned, inte förfrysa”

Övningen har använts av hemvärnet i många år, och går till på så vis att man kyler ner en kroppsdel för att sedan låta värma den mot en kollega, exempelvis i armhålan. Syftet med övningen är att lära ungdomarna hur man kan hantera en köldskada om man inte har tillgång till värme inomhus.

Ungdomarna deltog frivilligt i övningen, som ingår i hemvärnets utbildning om vintern.

– Den här gången har övningsledaren saknat omdöme att avbryta övningen i tid. Det handlar om att kyla ned, inte förfrysa, säger Bengt Fransson.

Kommer övningsledaren att få vara kvar?

– Det är inget jag har tagit ställning till ännu. Först ska vi göra en utredning och ta reda på vad det var som hände. Men han kommer inte att självständigt få bedriva den här typen av övningar förrän vi har utrett olyckan och genomfört utbildning om hur en sådan här övning ska gå till.