Polisradion slår ut polisens alkomätare

Publicerad 2013-02-12

Polisens nya kommunikationssystem Rakel slår ut de digitala alkoholtesterna.

När polisen skulle göra ett utandningstest på en stoppad bilist underkändes testet eftersom polisradion störde utrustningen.

– Vi fick stänga av våra radiostationer för att det skulle fungera som det ska, säger Lars-Erik Jonsson vid polisen i Vilhelmina.

Det var i december som polisen i Vilhelmina gjorde en rutinmässig alkoholkontroll på bilister i Åsele. En bilist visade positivt på det första så kallade sållningsinstrumentet, vilket innebär att ett andra, bevisförande test måste tas.

Men det blåstestet fungerade inte.

– Utandningsprovet misslyckades, det stod att radiostörning hade detekterats, säger Lars-Erik Jonsson, inspektör vid polisen i Vilhelmina.

”Det är märkligt”

Polisens kommunikationssystem Rakel var påslaget både i polisbussen och i de båda inspektörernas handstationer och det verkade blåsinstrumentet inte acceptera.

– Först när vi stängde av handstationerna gick det att göra provet ordentligt, säger Lars-Erik Jonsson, och fortsätter:

– Det är lite märkligt, jag har aldrig förr varit med om att radioutrustning skulle störa ut ett instrument på det här sättet.

”Inte alls bra”

Lars-Erik Jonsson tycker att det här visar på att det finns problem med Rakel, och anmälde därför händelsen till polisens huvudskyddsombud.

– Det är ju inte alls bra. Om utrustningen krånglar på det här viset kan man bli tvungen att ta blodprov och det tar mycket längre tid, upp till 14 dagar. Med mätaren får man resultatet direkt, säger Lars-Erik Jonsson.