Mangs inte psykiskt sjuk

Publicerad 2012-09-26

Peter Mangs, 40, bedöms inte ha en allvarlig psykisk störning.

Därför döms han troligen till fängelse för skottdåden i Malmö.

Trots att han i måndags uppgav att han ”transcenderat” och inte längre är svensk.

Dagens utlåtande från den Rättsmedicinalverkets undersökningsenhet blir underlag för domen som väntas i mitten av oktober. Undersökningen har dragit ut på tiden på grund av den mycket omfattande brottsutredningen.

– Allvarligt psykiskt störd är ett juridiskt begrepp. Det finns flera tillstånd som kan vara en psykisk störning men som inte når upp till en allvarlig psykisk störning, säger Olof Svensson, biträdande verksamhetschef på Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Göteborg som undersökt Peter Mangs.

För att nå upp till en allvarlig psykisk störning krävs det enligt Svensson oftast att den misstänkte har ett ”tillstånd med gravt sviktande förmåga att uppfatta verkligheten på ett riktigt sätt”.

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem har följt rättegången runt Peter Mangs och är inte förvånad över Rättsmedicinalverkets slutsats.

– Det var helt enligt min uppfattning, inget annat var att förvänta. Visst har Mangs uppträtt underligt. Men han har ändå haft ordning i sin bostad och uppträtt ordentligt.

Livstid troligt

Framförallt tror han att det är Peter Mangs upprepade mönster vid brotten som ligger till grund för att han nu kan dömas till fängelse.

– Jag tror att man i det här fallet helt enkelt får se till hans kontinuitet: vapenhanterningen, ordningen i bostaden och hans maskering.

Enligt Sven-Erik Alhem talar nu mycket för att påföljden sätts till livstids fängelse.

Malmö tingsrätt konstaterade redan i juli att Peter Mangs är skyldig till bland annat två mord och fyra mordförsök. Han befanns skyldig till 13 av de 20 brott han stod åtalad för.

Ser sig inte som svensk

Under den 25 dagar långa rättegången valde han ­mestadels att sitta tyst och hålla för öronen.

Men i måndags skrev han ett brev till Sydsvenskan. Han skrev i brevet att han har ”transcenderat” – övergått i en annan form, eller existens, jämfört med före ­gripandet i november 2010:

”Jag är inte längre svensk, det är bara Svea stat som gör anspråk på mitt kött”, skrev han till tidningen.

Mangs har genomgått ­hela den rättspsykiatriska undersökningen i Göteborg.