Som ett ”Squid game” för anonyma kändisar

”Herre på täppan” är för dumt för att själv fatta det

TV-KRÖNIKA Carina Bergs nya lekprogram för kändisar som inte är speciellt kända får mig att tänka på flera olika saker.

Bra tv är inte en av dem.

”Galna masscener med 40 kändisar… där det bara finns en regel: kom inte sist”.

Här skulle man kunna dra valfritt skämt om att det låter som att Kanal 5 och Discovery+ håller på att lansera en gigantisk, tv-sänd omgång av den mytomspunna manliga leken runka bulle. Men det vore ju lågt. Riktigt lågt.

Det nya tävlingsprogrammet ”Herre på täppan”, som leds av Carina Berg, har naturligtvis ingenting med kollektiv självtillfredsställelse att göra (även om jag är ganska säker på att deltagarna njuter mer av tv-tiden än vad vi tittare gör), utan går ut på att en skock med 40 kändisar släpps in i en lagerliknande lokal i Frihamnen i Stockholm, för att tävla i saker som att fånga en boll, sopa konfetti och lägga ett papperspussel. Allt medan en osynlig Berg ger instruktioner i högtalarna. 

I varje deltävling åker en kändis ut, och de utslagna samlas en efter en hos Berg i green room, där de blir skämtsamt häcklade. Dock med vassheten hos en blyertspenna med avbruten spets.

”Herre på täppan”

Den kändis som står ensam kvar i lagerlokalen blir sedan utsedd till ”Herre på täppan 2022”. 

Eller ja… Kändis och kändis.

Svenska kanaler och produktionsbolag har visserligen länge varit tvungna att tänja på begreppets bortre gränser. Men frågan är om inte Kanal 5 och Discovery+, när de kallar det här gänget för ”40 av våra mest bekanta svenskar”, tar något sorts SM-guld i oheliga överdrifter.

Man vet att listan över ”nej tack” har varit lång när Anna Book, Robinson-Robban och Daniel Paris framstår som dragarnamnen influgna direkt från Hollywood.

Det är som att vara en fluga på väggen på kändiskollot som gud glömde, där folk inte ens känner igen varandra, och underhållningsvärdet ligger på ungefär samma nivå som gästlistan.

Det enda i premiären som var roligt var när det var dags för musikquiz med Claes af Geijerstam och Bingo Rimér genom att placera ikoniska ”London calling” i 90-talet visade prov på en sådan övernaturligt dålig allmänbildning att huvudet snurrade. 


Men som barn av sin korkade och desperata tid har ”Herre på täppan” onekligen metaforiska kvaliteter.

Upplägget får mig till exempel att tänka på svensk politik, där det viktiga inte längre är att vara bäst, eller ens bra, utan där allt numera verkar handla om att vara minst galopperande drummelaktig, och hålla sig kvar så länge man kan oavsett om man har någon som helst koll på det man pysslar med eller inte.

Carina Berg

Men framför allt får horden av deltagare, de meningslösa utmaningarna, inramningen och de anonyma nummerskyltarna mig att tänka på ”Squid game”. Netflix sydkoreanska, kapitalismkritiska superhit, där hundratals skuldsatta stackare riskerar livet i barnsliga lekar, i hopp om att vinna pengar.


I ”Herre på täppan” är det i och för sig ingen som förlorar någonting annat än kanske en smula värdighet, och kampen handlar inte uttalat om pengar.

Men däremot om att synas, till varje pris.

Och exponering är hårdvaluta. Inte minst för influencers, gamla dokusåpadeltagare och folk som är, eller har varit, ihop med kända profiler.

Programmet är visserligen för dumt för att själv fatta det, men någon sorts dystopi är det verkligen.

”Herre på täppan”.

FJELLBORGS FAVORITER


The crown

Den femte säsongen av Peter Morgans Netflix-drama om det brittiska kungahuset är inte seriens bästa. Den är faktiskt svagast hittills. Men vi talar om en relativt hög lägstanivå, och Elizabeth Debicki gör en utomordentlig tolkning av prinsessan Diana


Försvunna människor

SVT:s nya serie om hur en lastbilschaufförs välmenande flyktingsmuggling går fruktansvärt fel, bygger på många osannolika sammanträffanden. Men spännande är den, och det är fint att se den evige birollsinnehavaren Peter Viitanen som ledande man.


Reboot 

En töntig, 20 år gammal familjesitcom ska väckas till liv som en modern komediserie, i den här roliga meta-satiren om tv-branschens besatthet av reboots. Med bland andra Keegan-Michael Key, Johnny Knoxville, Judy Greer och Paul Reiser. Finns på Disney+.


Hitta fler av Fjellborgs favoriter på tv.nu