Varnar för hetsdieten

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-01-13

Ralph gick ner 16 kilo på en vecka Läkare: Sämsta sättet att banta på

Ralph Nicolaisen i ”Biggest Loser” gick ner 16 kilo på en vecka och slog alla tidigare rekord i programmet.

Nu varnar kändisläkarna för extrembantningen.

– Det är farligt att göra såna här snabbantningar, säger Stefan Branth, överläkare.

Han vägde nästan 170 kilo.

Risken för att drabbas av en hjärtinfarkt var så pass stor att Ralph Nicolaisen, 54, förbjöds att tävla och träna i ”Biggest loser”.

I stället började han att gå – upp till tolv timmar per dag.

– Jag är van att promenera mycket sedan tidigare. Under veckan som man ser i avsnittet utnyttjade jag varenda ledig sekund till att promenera. Mellan tio till tolv timmar om dagen, säger han till Nöjesbladet.

Och på invägningen trodde deltagarna knappt sina ögon.

Vågen visade att Ralph hade gått ned 16 kilo – rekord för programmet, aldrig tidigare har någon förlorat så mycket i vikt.

”Extremt kort tid”

Men nu varnar flera kända läkare för den snabba viktnedgången.

– Låter onekligen ytterst tveksamt i mina öron. Det är enorma förändringar på extremt kort tid. Farligt och tveksamt i ett långsiktigt perspektiv, säger Åsa Vilbäck, känd från programmet ”Dr Åsa” i SVT.

Och Magnus Eriksson från ”Kvartersdoktorn” i SVT tror knappt att resultatet är möjligt.

– I så fall måste han ha varit extremt vätskefylld när de vägde honom först. Att gå ned 16 kilo på en vecka är i mina ögon helt osannolikt, säger han.

Stefan Branth, överläkare och specialist i klinisk näringslära och som bland annat medverkat i serien ”Sjukhuset” i TV3, menar att den snabba nedgången slår tillbaka.

– Att gå ner så där extremt mycket i vikt är naturligtvis inte nyttigt och kan vara farligt, säger han.

”Ökad dödlighet”

Risken är att kroppen i stället ställer in sig på att spara fett.

– Att gå ner för fort i vikt är det sämsta sättet är banta på. De som snabbantar om och om igen, det är ökad dödlighet hos dem som gör så. Organen blir belastade på olika sätt och sen förändras ämnesomsättningen. Man sparar fett, och sen när man går upp i vikt, som alla gör, lägger man på sig fett i stället för muskler, säger han.

”Vandrande bomber”

Programmets egna läkare, Clara Strömberg, menar att deltagarna ständigt stod under uppsikt.

– Självklart är det farligt om man inte har sjukvårdskunnig personal i närheten. De var jättenoga kontrollerade. Och sen kan man ju säga så här också, att fortsätta gå runt med ett BMI på 55 och väga 185 kilo, hur farligt är inte det? De är ju vandrande bomber, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln