Trög men trovärdig kärlekshistoria

Uppdaterad 2022-06-13 | Publicerad 2001-07-16

Broarna i Madison County

En romantisk kärlekshistoria med Clint Eastwood (även regi) och Meryl Streep.

Bygger på Robert James Wallers smetiga bestseller och ”Clintan” har erkänt att han filmade historien trots boken, som han inte alls tyckte om.

Han spelar en fotograf som i 1960-talets USA åker runt och fotograferar berömda broar för tidskriften National Enquirer.

I Iowa på landsbygden möter han en lantrbrukarhustru vars familj är bortrest. Under fyra dagar har de en kort men intensiv kärlekshistoria.

Mer än så är det inte. Tempot är lite trögt, men Eastwood och Streep är mycket trovärdiga i rollerna.

Broarna i filmen finns för övrigt på riktigt och blev under några år efter filmens premiär stora turistattraktioner.

Ett tag var det tänkt att Steven Spielberg skulle regissera filmen. Och att Robert Redford skulle spela huvudrollen. Men båda backade ur, rollen gick till Eastwood och när sedan regissören Bruce Beresford och ”Clintan” inte riktigt kom överens, tog han själv över regijobbet.

Det var dock inte så lätt att övertyga Meryl Streep.

Hon hatade boken ännu mer än Eastwood. Och även om hon gillade filmmanuskriptet, var hon osäker; hon visste för lite om Eastwood både som skådis och regissör.

Efter att ha sett ”De skoningslösa” och ”I skottlinjen” ändrade hon sig. Och efteråt har hon lovprisat hans inspelningsspel, att inte ta särskilt många tagningar av varje scen.

–Det här är rena himmelriket. Clint är väldigt instinktiv. Känns det bra säger han bara att där satt det. Följaktligen känns filmens känsloladdade ögonblick fångade, det vill säga motsatsen till arrangerade. (The bridges of Madison County, 1995)

SVT 1 21.00 /kärlek

I Los Angeles utan karta

Finska outsidern Mika Kaurismäkis charmiga bagatell om några människor i utkanten av Hollywoods filmindustri.

I centrum står en skotsk begravningsentrepenör (David Tennant), en servitris (Vinessa Shaw) med skådespelardrömmar och en ständigt påtänd hippie och musiker (Vincent Gallo).

Och Johnny Depps medverkan är en av filmhistoriens mest finurligt uttänkta cameo-roller. (L.A. without a map, 1998)

TV 1000 18.00 /kärlek, humor

En drömmares vandring

Filmen om diktaren Dan Anderssons (1888-1920) liv.

Efter att ha arbetat som trädgårds- och skogsarbetare, gårdfarihandlare och ombud för Templarorden, debuterade han 1914 med ”Kolarhistorier”.

Mest folkkär blev han som lyriker, med dikter som ”Jungman Jansson”, ”Helgdagskväll i timmerkojan” och ”En spelmans jordafärd”.

Jarl Kulle (1927-1997) gör huvudrollen och fick beröm för att han både liknade Dan Andersson och för att han hade fångat hans röst, hans sätt att prata, så gott som perfekt.

Annars fick filmen ett mycket blandat mottagande.

Med Margit Carlqvist, Inga Landgré, Olof Thunberg och Georg Rydeberg (1907-1983) i övriga ledande roller. (1957)

SVT 1 14.25 /kärlek

Earthly possessions

Susan Sarandon är alltid sevärd, här i en lite annorlunda roadmovie. Hon spelar gisslan till en bankrånare (Stephen Dorff) och hamnar på en lång resa, även inombords, med honom. (1999)

Canal+ 11.35 /spänning

Sarah

Tredje tv-filmen om ett farmarpar, deras kärleksliv och deras bekymmer, i det stillsamma livet på den amerikanska. Suveränt skådespeleri av Glenn Close och Christopher Walken, för ovanlighetens skull i en mer ”normal” roll. (Sarah, plan and tall: Winter´s end, 1999)

TV 3 21.00 /kärlek

Hard eight

Ett gripande drama om några sorgliga figurer som lever i Las Vegas och Renos sex- och spelvärld. Debutfilm för Paul Thomas Anderson, som sedan gjorde ”Boogie nights” och ”Magnolia”. Med Philip Baker Hall, Philip Seymor Hoffman, John C. Reilly, Samuel L. Jackson och Gwyneth Paltrow. (1997)

TV 1000 Cinema 23.00 /kärlek, spänning

Beyond the valley of the dolls

En satir om en kvinnlig rocktrio som försöker slå sig fram i Hollywood. Ansågs mycket sexig på sin tid, men känns rätt oförarglig i dag. ”Bystdrottningsregissören” Russ Meyer brukar normalt göra mycket sexigare filmer. Manus av Roger Ebert, i dag USA:s mest kända filmkritiker. (1970.)

TV 4 0.35 /humor, kärlek

Vatel

Påkostad och vackerkostymfilm i fransk 1600-talsmiljö, med Gérard Depardieu som en slags Micael Bindefeld, som arrangerar storslagna fester för de rika. Den här gången ska hans uppdragsgivare, en prins (Julian Glover) med taskig ekonomi, försöka imponera på kung Ludvig XIV (Julian Sands). Men inget går som någon har tänkt sig? Bra skådisar (Uma Thurman, Tim Roth, Timothy Spall), men lite väl tunn intrig. (2000)

Canal+ 16.35 /kärlek, humor

Streets of rage

Amerikansk B-action, om en journalist (Mimi Lesseos) - med ett förflutet som kommandosoldat! - som rotar i en barnprostitutionshärva. (1994)

TV 6 21.00 /spänning, action

Bullet

Mickey Rourke och den mördade hip hop-artisten Tupac Shakur (1971-1996) i en thriller som utspelas bland knarklangare. Bra skådisar, tunn intrig. (1995)

Z-TV 21.00 /spänning, action

Down to you

Två universitetsstuderande i New York blir kära i varandra. Är det för tidigt att binda sig redan i 20-årsåldern? Freddie Prinze jr och Julia Stiles är bra i en romantisk komedi som annars är i käckaste laget. (2000)

TV 1000 22.00 /kärlek, humor

Don Angelo är död

Hygglig maffia-thriller i samma anda som ”Gudfadern”-filmerna. Handlar om att kontrollera spelindustrin i Las Vegas. Med nyligen avlidne Anthony Quinn (1915-2001) i titelrollen. (The Don is dead, 1973)

TV 3 0.50 /spänning, kärlek

Zandalee

Ett triangeldrama i New Orleans-miljö. Erika Anderson spelar hemmafrun som bedrar sin man (Steve Guttenberg) med hans bäste vän (Nicolas Cage). En tramsig historia, med väldigt mycket naket och Viveca Lindfors (1920-1995), Steve Buscemi och Marisa Tomei i biroller. (1991)

TV 1000 Cinema 21.00 /kärlek

Assassination

Usel thriller med Charles Bronson som secret service-agent i Vita huset, där han vaktar presidentens mordhotade hustru. Hon spelas av Jill Ireland (1936-1990), under många år Bronsons hustru. (1987)

Kanal 5 1.15 /spänning

Jan-Olov Andersson

Följ ämnen i artikeln