Läkarna går till attack mot TV4

Publicerad 2012-01-29

’Gladiatorerna’ kritiseras för allvarliga brister i säkerheten: Förstår inte att de saknar ett läkarteam

Skadorna hopar sig över ”Gladiatorerna”.

Men varken läkare, sköterskor eller ambulans finns på plats vid inspelningarna.

– Säkerhetsmässigt är det oförståeligt att de inte har ett sådant team, säger överläkaren Stefan Branth.

Gary Stewart bröt ryggen – och i det viktiga första ledet av akutbedömning fick han förlita sig till kiropraktorerna på plats.

Vid inspelningarna av ”Gladiatorerna” saknar TV4 såväl läkare som sköterskor. De har inte ens en ambulans stationerad vid arenan.

– På större idrottsevenemang finns det alltid läkare för akutbedömningar. Det är bra om det finns en läkare eller sköterska när skaderisken är hög, säger Henrik Almkvist, chefsläkare på landstinget i Stockholms län.

”Saknar utbildning”

Det är kiropraktorer från den Skandinaviska Kiropraktorhögskolan, som haft det yttersta ansvaret när olyckorna gång på gång inträffat. Om någonting övergick deras expertområde var det de som tvingades att göra en akutbedömning vid allvarliga skador.

Överläkaren Stefan Branth, 53, känd från tv-programmen ”Diagnos okänd” och ”Sjukhuset” riktar nu stark kritik mot TV4:s avsaknad av kvalificerade läkare och sköterskor.

– Det finns mycket som kiropraktorer inte har utbildning till vad gäller akuta skador. Bryter man ryggen kan man lika gärna få en smäll i magen och få en stor inre blödning. Det är samma krafter. Det säger rätt mycket om hur allvarligt det här är.

”Bra rutiner”

TV4 anser att de är väl förberedda för eventuella olyckor.

– Vi hade ett samarbete med Karlstads lasarett och vid behov tillkallades ambulans, säger Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för ”Gladiatorerna”.

Varför hade ni ingen läkare på plats under inspelningarna?

– Det skulle vi gärna kunna ha. Men vi har gjort åtta år av programmet och hittat rutiner som funkat väldigt bra. Vi har folk med viss sjukvårdsutbildning på plats, säger Magnus Karlsson Lamm.

Har de rätt utbildning för att göra en akutbedömning gällande en sprucken mjälte, exempelvis?

– Det förstår ju du också att det bara är läkare som kan göra det. Och det är därför vi har skickat dem till lasarettet, säger Magnus Karlsson Lamm.

Svårt att fullfölja

Skulle TV4 ha en läkare på plats tror Stefan Branth att det ofta skulle vara svårt för utmanarna att få stanna programmet ut.

– I många fall skulle det ha varit etiskt fel som läkare att låta deltagarna fortsätta. Jag såg en utmanare få en tuff smäll i första programmet, så att vred sig i magen på mig. Jag trodde aldrig att han skulle få fortsätta, säger han.

Magnus Karlsson Lamm säger sig inte kunna förstå kritiken mot att läkare inte finns på plats för att göra en akutbedömning av fallen i första ledet.

– Det är ingen som över huvud taget skulle riskera att någon utsätts för fara för liv och hälsa, säger han.