Schlagern en äkta Pridefest

Uppdaterad 2016-02-26 | Publicerad 2003-01-18

Aldrig har så många öppet homosexuella medverkat i Melodi- festivalen i Sverige

Melodifestivalen 2003 blir en riktig Pridefestival.

Aldrig förut har så många öppet homosexuella arbetat och medverkat i festivalen.

- Det är positivt att så många artister vågar vara öppna med sin homosexualitet. Speciellt i sådana här sammanhang, säger artist- och tävlingsansvarige Christer Björkman.

Magnus Carlsson, Andreas Lundstedt, Mattias Holmgren och Andrés Esteche framträder med tre av de 32 bidragen i årets Melodifestival.

Jonas Gardell och Mark Levengood ska leda finalen.

Aldrig förr har så många öppet homosexuella medverkat i Melodifestivalen som i år.

- Det är ju verkligen inte medvetet. De artister och medverkande vi valt ut är utvalda för sina talangers skull, säger artist- och tävlingsansvarige Christer Björkman.

Vågar vara öppna

- Men den positiva slutsats man kan dra är att det i dag är fler artister som vågar vara öppna med sin homosexualitet. För tio år sedan hade garanterat dessa personer varit inblandade i Melodifestivalen i vilket fall som helst, men då hade de kanske inte varit öppna med det, fortsätter Christer Björkman.

Melodifestivalen är något av det folkkäraste och svenskaste vi har och den har länge varit en stor händelse för många homosexuella. Schlagerartister som Carola och Lena Philipsson har blivit något av ikoner inom gay-kretsar. Mattias Holmgren, Barbados nya sångare, är schlagerfantast och i år medverkar han själv i festivalen.

- Melodifestivalen är en stor gayhändelse. När jag var liten så var den den enda flykt man hade från den grå vardagen, att se alla dessa människor i galna, smaklösa kläder som vågade och fick vara udda.

"Får vara galen"

- Det tror jag är en av orsakerna till att så många homosexuella killar har Melodifestivalen som stort intresse, att man får vara galen och udda inför miljonpublik, säger Mattias Holmgren.

I runda tal brukar siffran tio procent användas då man försöker tala om hur stor del av Sveriges befolkning som är bi- eller homosexuell.

"Vanliga killar"

Att fler öppet homosexuella artister än vanligt är med i Melodifestivalen tror Mattias Holmgren kan ha en positiv effekt. Ett tvärsnitt ur samhället visas i en av Sveriges största tv-händelser.

- Vi är alla väldigt vanliga killar som råkar vara homosexuella och jag tror det kan vara bra att vi syns i sådana här sammanhang, säger han.