Fin tragikomik om att tvingas ta itu med livet

William Spetz Netflix-serie ”Tore” är rolig, men överraskar inte

Publicerad 2023-10-26

TV-RECENSION Netflix-serien ”Tore”, av och med William Spetz, handlar om en 27-åring som plötsligt drabbas av en stor sorg, och tvingas att bli vuxen fast han inte vill.

Du vet vad du får, men se den ändå.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Tore

Netflix

Säsong 1

Av William Spetz, med William Spetz, Sanna Sundqvist, Peter Haber, Hannes Fohlin, Lotta Tejle, Per Svensson, Karin Bertling.


DRAMAKOMEDI Att helst inte vilja behöva ta itu med livet, oavsett om det handlar om att växa upp och skapa sin egen identitet, utforska sin sexualitet eller hantera en sorg. Men till slut ändå behöva göra det. Det är kärnan i William Spetz ångesthumorserie ”Tore”.

Spetz gör själv huvudrollen som Tore, som är 27 år, oskuld och körkortslös, och vägrar att lämna boet. Han bor fortfarande hemma hos sin pappa (Peter Haber), och han jobbar även tillsammans med honom, på en begravningsbyrå. 

Pappan försöker försiktigt putta ut honom, men Tore vägrar. Och när pappan plötsligt blir påkörd av en sopbil och dör, är Tore inte alls rustad för ett liv utan honom.  

Men i stället för att sörja väljer Tore förnekelsens och de dekadenta, dövande utsvävningarnas väg. På dagarna jobbar han på som om ingenting har hänt, och på kvällar och nätter famlar han fram på en partybåt med queer-klientel, där han börjar experimentera med alkohol, droger och lösa förbindelser.

Han tar avstånd från sin bästa vän Linn (alltid roliga Sanna Sundqvist), som tar till allt mer desperata metoder för att få vara det stöd hon vill vara, och bondar i stället med en äldre dam (Karin Bertling) vars make precis har dött. 

Och mitt i kaoset blir han dessutom kär.

William Spetz i ”Tore”.

Roar och berör – men överraskar inte

Infallsrika ”Tore” är ett insiktsfullt, fint och koncist litet stycke tragikomik, som är förtjänstfullt regisserat av Erika Calmeyer – men framför allt är oerhört mycket William Spetz. 

Mest på gott. Spetz är så bra på att spela den typ av figur vi ser här, och leverera den typ av repliker vi hör här, med osviklig tajming, att han förmodligen skulle kunna göra det anständigt till och med i sömnen.

Men också lite på ont. För medan ”Tore” charmar, roar och berör, finns det få saker som faktiskt överraskar. Man vet precis vart det hela är på väg, och mycket känns igen, inte minst från SVT-serien ”Filip och Mona”, som Spetz gjorde tillsammans med Jens Östberg

Det betyder inte att ”Tore” inte är värd att se. ”Tore” bör absolut ses.

Det betyder bara att du vet, ganska exakt, vad du får: William Spetz som William Spetz.


”Tore” har premiär på Netflix den 27 oktober.

William Spetz och Peter Haber i ”Tore”.

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv