Leila berättar om känslokaoset i ”Mästerkocken”

Publicerad 2015-01-15

Tänker skicka en signerad kokbok till kockläraren som tyckte hon var för gammal

Under auditionen darrade Leila Dahlborgs händer så mycket att hon nästan missade tallriken när hon la upp maten.

Men hon tog sig till slutkval – och gjorde succé.

Nu är hon en av tolv som gör upp om titeln ”Sveriges mästerkock”.

Det är väl inte så konstigt om en blir lite pirrig inför uppgiften att fixa ihop en rätt som några av Sveriges mest kända matprofiler ska bedöma.

Men frågan är om inte Leila Dahlborg är den mest nervösa deltagaren som någonsin medverkat i ”Sveriges mästerkock”.

– Jag har lite självförtroende, men man får intryck av att det är väldigt dåligt i tv, säger hon.
Tycker du att du framstår som mer självkritisk än vad du egentligen var?

– Nej, jag var så kritisk mot mig själv som det verkar. Jag kan ångra det lite nu, för jag var ju faktiskt lite duktig. Men alla andra var så väldigt bra.

”Märks på tallriken”

Under kvällens slutkval i Gävle lyckades dock Leila mota bort en del av osäkerheten. Det märkte juryn.

– När man får självförtroende märks det även på tallriken, och på smakerna också, säger jurymedlemmen Markus Aujalay i programmet.

– Jag blev nöjd med rätten jag lagade. Men det kan ju alltid vara så att det smakar illa. När juryn sa att de gillade det jag gjort blev jag jätteglad, säger Leila Dahlborg.

Leila har velat arbeta med mat länge. Hon gick en grundutbildning för att bli kock, men av läraren fick hon höra att hon var för gammal.

– Det gjorde mig jätteledsen. Jag förstår att jag kanske inte kan bli någon stjärnkock, men jag vill ju bara laga mat någonstans.

– När min kokbok kommer ut ska jag skicka ett signerat exemplar till läraren, säger hon.

”Lagar mat från hjärtat”

Den som fick mest beröm av juryn under slutkvalet var Filip Poon, 19.

– Du är ett av de bästa ämnena vi stött på någonsin i ”Sveriges mästerkock”. Du kan sopa hem det här, säger jurymedlemmen Leif Mannerström efter att ha smakat på Filips rätt.

19-åringen tror att domarna uppskattar enkelheten i hans matlagning.

– Det värmer verkligen hjärtat att de uppskattar det jag gör. Jag försöker skapa en finess men samtidigt hålla allt så enkelt som möjligt. Jag lagar mat från hjärtat, säger han.

Leila och Filip är två av totalt tolv personer som gör upp om att bli ”Sveriges mästerkock” den här säsongen. Juryn beskriver startfältet som mycket starkt.

– Vi har haft en otrolig nivåhöjning i år jämfört med tidigare, säger Markus Aujalay.

ANNONS