Svordomar, tårar och en överraskande vinnare

Uppdaterad 2018-08-16 | Publicerad 2013-12-09

Nöjesbladet följde exklusivt inspelningen av ”Allt för Sverige”-finalen

BUNGENÄS, GOTLAND. Lori Ferguson, 43, vann överraskande tredje säsongen av SVT:s dokusåpa ”Allt för Sverige”.

Nöjesbladet följde exklusivt finalen bakom kulisserna.

– Fantastiskt. Jag kan inte formulera mina känslor i ord, jag är fortfarande i chocktillstånd, sa Lori direkt efteråt – och grät en skvätt. Precis som vi har blivit vana att deltagarna ständigt gör i svensk tv:s mest känslosamma program.

De tre tävlingarna i gårdagens tv-sända final spelades in sista helgen i juni i somras vid ett gammalt kalkbrott och vid galleriet/restaurangen Kalkladan i Bungenäs, precis vid havet en halvmil öster om Fårösund på norra Gotland.

En månads intensiva inspelningar runt hela Sverige fick ett tämligen abrupt slut. Tv-kameror, lampor, sladdar, rekvisita, OB-bussen, allt packades ihop i en rasande fart sent på eftermiddagen för att alla – deltagarna, programledaren Anders Lundin och ett 30-tal personer som jobbar med produktionen – skulle hinna med Gotlandsfärjan till Stockholm.

Något firande av segraren blev det inte.

– Det var aldrig tal om en extra hotellnatt för 30 personer, den matematiken går inte ihop. Sedan skulle de ju filma Loris möte med sin släkt, säger Anders Lundin.

Allt ser så självklart ut i rutan för 1,5 miljoner svenskar som regelbundet följer programmet.

Men längs vägen finns många saker som spelar in för att programmet ser ut just som det gör.

Christer Åkerlund, 45, har producerat alla tre säsongerna. En lång, gänglig, långhårig kille som mer ser ut som medlem i ett rockband än en tv-producent.

Han är för övrigt rockartist, också. Spelar gitarr i hårdrocksbandet Nubian Rose som gav ut en cd i fjol och kommer med en andra cd nästa år.

– Det finns mer tv-koppling i bandet. Vår sångerska Sofia Lilja har varit sångcoach på alla säsonger utom en av ”Idol”, berättar Christer.

Han är fast anställd på produktionsbolaget Meter som fick uppdraget att göra serien åt SVT. Hade tidigare jobbat med bland annat ”Mästarnas mästare”. Detta var det första helt egna stora programmet han skulle producera.

”Castingen jätteviktig”

– Den norska förlagan byggde mest på kulturkrocken. Att amerikaner fick äta konstig norsk mat och så. När vi införde släktforskningen blev det ett moment till och mycket bättre, berättar han.

– Och där kan man inte nog hylla Helena Stark som med sin passion, hängivenhet och enorma yrkeskunskap hittade alla historier. Tyvärr är hon inte med oss längre. Det var stor sorg när hon gick bort i oktober efter en kort tids kamp mot cancer. Hon blev väl inte ens 40, säger Christer.

Två andra viktiga personer är Sofia Eng och Marika Gougaud, ansvariga för castingen. Det är de som letar upp de deltagande amerikanerna i Los Angeles och New York.

– Castingen är jätteviktig. När de sorterat ut ett 40-tal personer, åker jag och några till över och träffar dem under tio dagar. Gör långa intervjuer, säger Christer.

När de tio deltagarna sedan har valts ut – och förutom deras personligheter som människor, handlar det också om att det ska finnas en bra bakgrundshistoria kring deras svenska släktingar – åker ett litet tv-team runt i USA och filmar dem i deras hemmiljö.

Tillbaka till finalprogrammet. Första tävlingen är Sverigepusslet. På ett stort bord mitt i det gamla kalkbrottet ska deltagarna lägga ett pussel som blir en Sverige-karta. Sedan ska man sätta dit ett antal flaggor som representerar platser man har besökt under inspelningen.

Matthew Anderson, 39, John T. Stenson, 47 och Lori Ferguson ser alla lite spänt beslutsamma ut.

– Det här är surrealistiskt, vad gör jag här, jag kommer inte ihåg namnet på några platser vi varit på, jag kommer att skämma ut mig inför tv-tittarna, säger Rebecca Redner, 40, och skrattar nervöst.

Hon är väldigt öppen med att för henne är hela programmet ett äventyr hon inte trodde hon skulle fixa. Trebarnsmamman och hemmafrun från Dallas, Texas, känner sig riktigt bekväm och självsäker bara när hon är hemma vid spisen, vid tvättmaskinerna eller i livsmedelsaffären.

– Jag hade aldrig varit utomlands, jag var till och med nervös för hur man handskas med utländska pengar, säger hon.

– Hon kändes som en riktig virrpanna från början och tyckte inte hon fick respekt av de andra. En av dem som vuxit mest under programmets gång, säger Anders Lundin, 55.

Inte ett enda rätt

I tv-programmet parallellklipps tävlingen, i verkligheten är Rebecca först ut. Hon pratar oavbrutet med sig själv. Svär och säger shit oavbrutet. Efteråt är hon missnöjd.

– Jag har inte studerat Sverige-kartan, nu kommer det att bita mig i arslet.

När Anders Lundin visar att hon inte har en enda (!) flagga rätt är hon övertygad om att hon åker ut. Men hon var så mycket snabbare än alla andra, att tidstilläggen för de missade flaggorna inte gör någonting.

– Åh, min gud, vad händer, skriker hon, tårarna sprutar, hon fattar först inte att hon faktiskt är kvar i tävlingen.

– Det är så pinsamt och respektlöst av mig, att inte ens kunna namnet på platser jag har varit på.

John T. Stenson – som åker ut – kämpar mot tårarna och säger, kärvt:

– Fan, jag kände inte ens igen Värmland. Men ilska är en bortkastad känsla, jag är inte arg.

Men det är just det han är. Han säger inget, men visar rätt tydligt att han inte tycker om Rebeccas överdrivna känsloutbrott. Hon som ju ändå får vara kvar.

Årets gäng var mer spretigt än under tidigare säsonger. Alla kom inte överens med varandra. Inte särskilt många verkade sörja när Eric Basir, 39, åkte ut.

– I det här fallet var det väl ingen rök utan eld, någonting var det att han och gruppen inte riktigt trivdes ihop. Exakt vad… jag tror man får lika många svar som deltagare, säger Anders Lundin.

Dianne Bennett, 72, före detta nöjesjournalist i Hollywood och numera matchmaker, hon parar ihop unga vackra kvinnor med äldre rika män, hon menar på allvar att båda parter har mycket att vinna på det, blev osams med en av tv-fotograferna.

– Han sa att i Sverige kallar vi det för horeri. Sedan pratade inte de med varandra mer, säger Anders Lundin.

Där fanns solskenshistorier också. Laura McIntyre, 31, åkte ut först av alla, men tog pengarna hon fått för att hyra ut lägenheten i New York och stannade kvar i Sverige under sommaren. Och hade en romans med en i tv-produktionen. När jag frågar Lundin och Åkerlund om det, är de väldigt bra på att låtsas att de inte känner till några detaljer.

Andra tävlingen är Finalquizzen. Frågesport kring svenska företeelser.

Lori Ferguson har genom hela programserien inte varit den som pratat i onödan. Som gärna dragit sig undan inför tävlingarna. Ingen av dem som jobbat med produktionen trodde på henne som vinnare. Hon har varit nära att åka ut flera gånger.

– Hon är som katten, hon har nio liv, säger programmets redaktör Annika Öhman i en paus.

Vad känner du nu? frågar jag Lori Ferguson medan deltagarna väntar på att det ska bli färdigriggat för inspelning.

– Jag brukar vara rätt bra på frågesport…

Och det är hon. Vinner ganska överlägset. Precis som Rebecca Radner blir klart sist, utan att bli särskilt besviken. Hon är nöjd med att ha kommit så här långt.

Temat inför finalduellen är Svensk kreativitet. De tävlande ska para ihop svenska författare med deras böcker. Bygga ett svenskdesignat bord. Lägga ett skjutpussel så de får fram tavlan Grindslanten. Låsa upp en Amerikakoffert, starta en cd-spelare med svenska nationalsången, springa fram till flaggstången och hissa den blågula fanan.

Bakom kulisserna är förberedelserna minutiösa. Sex tv-fotografer, två av dem med kran står på plats. Dessutom har man fyra mindre kameror fastmonterade vid olika stationer. Producenten Christer Åkerlund kollar noggrant så att fotograferna inte får med varandra i bilderna.

– I en  del tv-program struntar man i sådant, eller det blir en del av själva programmet, jag tycker det blir snyggare om de som jobbar med programmet inte syns över huvud taget, säger han.

”Pussel skrämmer mig”

Helt uppenbart håller de flesta på plats Matthew Anderson som favorit. Den vältalige skådespelaren, som hela tiden säger så mycket kloka saker att han nästan kan klippas in som en slags berättarröst, har också blivit den som kanske de flesta tycker sig känna allra bäst.

– Jag försöker hålla lite avstånd av många skäl, ett är att jag när jag dyker upp ska det vara Attention!, då är något på gång, en tävling. Men Matthew… jag kan inte dölja att det är en av favoriterna, så otroligt varm och sympatisk, en av dem jag kom närmast, säger Anders Lundin.

– Pussel skrämmer mig som fan, säger Matthew inför tävlingen.

Han tar en rätt klar ledning, men kör sedan totalt fast i byggandet av bordet och halkar efter ännu mer vid skjutpusslet. Lori har svårt att få igång sin cd-bandspelare, hon har missuppfattat att det inte är viktigt, för musiken lägger man ändå på i efterhand. Men hon leder och vinner överlägset. Den scenen filmas om i efterhand, för att det ska se snyggare ut, utan hennes fippel med cd-spelaren.

Konsten att skruva ihop eller inte lyckas skruva ihop ett bord avgör tävlingen.

Ni har väl båda köpt och satt ihop IKEA-möbler? frågar jag dem.

– Absolut. Många bokhyllor, men inga bord, säger Matthew.

– Nej, jag har faktiskt aldrig varit på IKEA ens, säger Lori.

I chocktillstånd

Efteråt är det tårar hos både vinnaren och förloraren.

– Jag ska inte ljuga, jag hade verkligen älskat att få hissa flaggan och stå som en vinnare. Men jag är glad för Loris skull. Och jag är så glad över att få vara med i det här programmet. Det jag tar med mig hem, alla känslor, alla tankar kring de som gjort det här programmet… (här ursäktar sig Matthew och gråter en skvätt), jag vet inte hur de lyckas få ihop det så bra, men tack vare dem har ett helt nytt liv öppnat sig för mig, säger Matthew.

Lori fäller också åtskilliga tårar, fast av glädje, och säger:

– Jag är nästan i chocktillstånd. Tänk att jag bara lyckades vinna två tävlingar – de två sista!

Sedan ursäktar hon sig och går ringer ett telefonsamtal.

– Jag var tvungen att ringa min mamma och då var min pappa där och hälsade på, de har varit skilda sedan 1975. Båda blev förstås jätteglada för min skull.

– Det är trist att mina morföräldrar som kom från Sverige tyvärr aldrig fick uppleva det här. Min mormor råkade ut för en olycka och dog i juli förra året. Min morfar fick hjärtproblem och dog tre månader senare. Att vinna den här tävlingen, det blir ett slags bokslut för det här tuffa året som varit.

Jag frågar Anders Lundin hur många som hade tippat Lori Ferguson som vinnare i förväg.

– Nä, jag tror inte det var någon. Blickarna var riktade åt andra håll, hon märktes inte så mycket, säger han.

Inget bestämt kring fortsättning

Tre succésäsonger är över. Programmets popularitet har vuxit år för år.

Blir det en fjärde säsong också?

Formellt har inget beslut fattats hos SVT.

– Det är inget bestämt, men jag har svårt att föreställa mig något annat. Konceptet är inte nytt längre, men samtidigt blir vi bättre och bättre på att göra det. Mentalt har jag redan börjat förbereda ännu en säsong, säger Anders Lundin.

– Vi undersöker möjligheterna för en ny säsong, säger Anders Wistbacka, SVT:s projektledare.

– Jag vill inget hellre än göra en säsong till. Fast det är med lite skräckblandad förtjusning, jag är väldigt nöjd med den här säsongen och det gäller i så fall att överträffa den, säger Christer Åkerlund.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln