Bethesda

EU har godkänt Microsofts uppköp av Bethesda

”Är inte vår intention att ta bort allt Bethesda-material från Sony, Nintendo eller andra aktörer - men...”

Av: 

Leo Pettersson

”Skyrim” var en gigantisk succé på flera olika plattformar. Men frågan är vad Microsofts förvärv av Zenimax kommer att innebära för framtida ”Elder Scrolls”-titlar.
”Skyrim” var en gigantisk succé på flera olika plattformar. Men frågan är vad Microsofts förvärv av Zenimax kommer att innebära för framtida ”Elder Scrolls”-titlar.

SPELA

Microsofts förvärv av Zenimax - där bland annat Bethesda ingår - är officiellt klar.

Affären, som är värd drygt 66 miljarder kronor, innebär att Playstation och Nintendo kommer gå miste om nya spel framöver.

– Vissa nya titlar i framtiden kommer att bli exklusiva för Xbox- och PC-spelare, bekräftar Xbox-chefen Phil Spencer.

För sju år sedan pungade Microsoft ut 18 miljarder kronor för Mojang AB - företaget bakom Minecraft.

Men den summan hamnar i skuggan av de 66 miljarder kronor som teknikjätten nu lagt på att förvärva Zenimax. Det är en av de största affärerna i spelvärlden och den i särklass största spelaffären i Microsofts historia.

Zenimax äger flera spelutvecklare som till exempel Bethesda, Id Software och Uppsalaföretaget Machinegames. Under det här paraplyet hittas en uppsjö av kända spel som ”Quake”, Fallout”, ”Doom”, ”Wolfenstein”, ”Dishonored” och ”The Elder Scrolls”.

Bethesda har gjort några av tv-spelsvärldens största titlar. Och nu tillhör de Microsoft.

Godkänt i USA och av EU

Tidigare har den amerikanska instansen SEC godkänt fusionen. Under fredagen godkände även EU affären utan att göra några ändringar på ansökan.

Under tisdagen tillkännagav så Microsoft att affären nu officiellt är klar.

”Nu när allt är officiellt kan vi börja arbeta ihop för att leverera fler bra spel till alla”, skriver Xbox-chefen Phil Spencer i ett pressmeddelande.

Men med ”alla” menar han inte nödvändigtvis inte spelare på Playstation och Nintendo.

Frågan många ställer sig är vad som kommer att hända med ”The Elder Scrolls 6”, uppföljaren till Skyrim (bilden). Kan spelet komma att bli exklusivt för Xbox och PC?

Bekräftar exklusiva spel

Bethesda är den största utvecklaren inom Zenimax och många har frågat sig vad som ska med bolagets titlar framöver. Kommer storspel som nästa ”The Elder Scrolls 6” (uppföljaren till legendariska ”Skyrim”) släppas exklusivt till PC och Xbox?

Några definitiva svar på den frågan finns fortfarande inte . Däremot har Tim Stuart, finanschef på Xbox, sagt att man vill nyttja de förvärvade produkterna på bästa sätt i sin spelprenumeration Xbox Game Pass.

– I det långa loppet är inte vår intention att ta bort allt Bethesda-material från Sony, Nintendo eller andra aktörer. Men vad vi vill är att det innehållet ska vara antingen först, bättre eller bäst på våra plattformar, säger Tim Stuart enligt IGN.

Phil Spencer utvecklade under tisdagen litegrann om hur tankarna går - och bekräftade att framtida spel från Bethesda kommer att bli exklusiva för Xbox- och PC-spelare.

”Med tillägget av Bethesda ska gamers veta att Xbox-konsoler, PC och Game Pass kommer att vara de bästa platserna att uppleva Bethesda-spel. Det inkluderar några nya titlar i framtiden som kommer att vara exklusiva för Xbox- och PC-spelare”.

”Elder Scrolls” bara till Xbox?

Vilka titlar det skulle innefatta går bara att sia om.

Bethesda-bossen Todd Howard har tidigare sagt att han har svårt att se att ”The Elder Scrolls 6” skulle bli ett helt exklusivt spel för någon plattform. Detta då föregångarna varit sådana succéer på många olika plattformar.

Mer information om detta lär komma

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Xbox Series S och X till julen 2021 – så ser läget ut

ÄMNEN I ARTIKELN

Bethesda

Microsoft

EU

Gaming

Tv-spel