SVT:s drag: Eurovision-artisterna får krisstöd dygnet runt

Aftonbladet avslöjar: Delegationerna, produktionen och volontärer erbjuds psykologhjälp via stödlinje: ”Får vara anonym”

Uppdaterad 2024-05-08 15.16 | Publicerad 2024-04-30

Efter det höjda säkerhetsläget, hat och hot: Nu erbjuds alla Eurovision-artister krisstöd i Malmö.

Samtliga delegationer har försetts med telefonnummer till en dygnet runt-öppen stödlinje – och i arenan kommer psykolog finnas tillgängliga bakom scenen.

– Under Eurovision har SVT tagit extra höjd, säger Madeleine Sinding Larsen som är presschef för tävlingen.

Följ ämnen

Repetitionerna inför Eurovision song contest i Malmö har dragit igång. I lördags intog de första ländernas artister scenen för att börja repa sina nummer.

För två veckor sen gick Eurovision-arrangören EBU ut i skarpa ordalag och fördömde det hat, hot och påtryckningar som många av årets artister utsatts för efter att det stod klart att Israel tillåts tävla trots kriget med Hamas i Gaza.

Marcus & Martinus tävlar för Sverige i Eurovision song contest 2024

Eurovision-artisterna får krisnummer

Och nu kan Aftonbladet avslöja att alla artister som tävlar i Eurovision erbjuds krisstöd och psykologsamtal på plats i Malmö.

Det innebär att Marcus & Martinus såväl som Israels Eden Golan, Schweiz artist Nemo, Baby Lasagna från Kroatien och alla andra tävlande artister alla har möjlighet att dygnet runt ringa till en särskild krislinje och prata av sig om de mår dåligt.


Eden Golan tävlar för Israel i Eurovision song contest 2024

Numret finns i en särskild app som SVT, EBU och Malmö stad tagit fram för de som arbetar med Eurovision och som också ländernas delegationer har försetts med. Där står det, på engelska:

”Dygnet runt-stöd. Om du brottas med tankar, känner dig stressad, ledsen eller orolig, eller om du kämpar med att koncentrera dig eller varva ner, oavsett om det är arbetsrelaterat, eller personligt.”

Samtal med psykolog erbjuds på flera olika språk

Det understryks också att stödlinjen är till för alla, oavsett vilken roll man har, om man ingår i en delegation, eller arbetar med Eurovision på annat sätt.

Stödlinje. Alla artister, delegationer, produktionspersonal och volontärer kan ringa dygnet runt och få samtalsstöd om de skulle må dåligt.

I arbetsmiljöplanen för Eurovision song contest skriver SVT och Malmö stad:

”Det är möjligt att få upp till tre djupgående telefonkonversationer med en psykolog inom 72 timmar, på flera olika språk”.

Sedan slutet av mars har stödlinjen funnits öppen och tillgänglig för SVT:s produktionspersonal som arbetat med Eurovision song contest. Det samma gäller de omkring 600 volontärer som genom Malmö stad kommer att jobba med evenemanget på frivillig basis.

Läkare, sjuksköterska och psykolog kommer finnas på plats i anslutning till arenan, enligt SVT:s och Malmö stads arbetsmiljöplan för Eurovision song contest.

Fram till och med 15 maj kommer de, när som helst, 24 timmar om dygnet, att kunna ringa till stödlinjen om de känner sig utsatta eller i behov av att prata med någon.

”Dessutom kommer en till två psykologer att finnas tillgängliga för samtal ansikte mot ansikte på plats i arenan”, står det också att läsa i arbetsmiljöplanen.

SVT: ”Tagit extra höjd under Eurovision”

Madeleine Sinding Larsen, presschef för Eurovision song contest på SVT, berättar att tv-bolaget sedan flera år tillbaka erbjuder sina anställda en stödlinje dit man kan ringa vid behov.

– Exempelvis har Melodifestivalen haft tillgång till den här speciella stödlinjen i produktionsappen i några år. Under Eurovision har SVT tagit extra höjd så att stödet även omfattar delegationerna, säger hon.

När SVT arrangerade Eurovision 2016 hade man dock inte någon stödlinje, vare sig för produktionspersonal, volontärer eller delegationer. Flera personer med insyn bakom kulisserna bekräftar att det här är första gången som delegationerna och de tävlande artisterna erbjuds den här typen av krisstöd.

ANNONS