Filmrecensioner

Hysteriskt när monster och folk byter roller

Man ledsnar fort på fjärde ’Hotell Transylvanien’

Av: 

Stefan Hedmark

”Hotell Transylvanien: Ombytta roller”.
”Hotell Transylvanien: Ombytta roller”.

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Hotell Transylvanien: Ombytta roller

Regi Derek Drymon och Jennifer Kluska, med svenska och engelska röster.


FILMRECENSION. Den här fjärde filmen i serien marknadsförs med en slogan. ”Förändringar kan vara läskigt”.

Det kan också vara rätt trist.

ANIMERAD SKRÄCKKOMEDI. ”Hotell Transylvanien” har charmat barn över hela världen. Förutom fyra filmer finns det även en tv-serie och det är lätt att se varifrån de senaste tecknade ”Familjen Addams”-filmerna har hittat inspiration.

När vi återigen möter monstren som driver ett hotell i Transylvanien funderar greve Dracula på att gå i pension. Planen är förstås att dottern Mavis ska ta över. Hon har väldigt bra hörsel och råkar höra pappa Drac prata om sina funderingar.

Hon berättar glatt nyheten för sin pojkvän Johnny och han blir så exalterad att han går direkt till Dracula och avslöjar att han känner till pensionsplanerna.

Hittar på en lögn om monster

Det här bekymrar greven som blir så desperat att han säger till Johnny att den som driver hotellet måste, enligt lag, vara ett monster. Så det diskvalificerar Johnny, som är en simpel människa. Allt är en lögn, men Johnny tror på det och blir så besviken att han går till Van Helsing som visar sig ha en strålpistol som kan förvandla människor till monster och vice versa.

Johnny använder pistolen på sig själv och förvandlas till ett stort, lufsigt drakmonster. I den kalabalik som uppstår utsätts även Dracula för pistolen och förvandlas till människa. Dessutom krossas kristallen som styr pistolen, så nu är det kokta fläsket stekt.

”Hotell Transylvanien: Ombytta roller”.

Det är inte bara Drac och Johnny som förvandlas i den här galna historien, som leder till en jakt på en ny kristall som kan få pistolen att fungera igen. Tyvärr är det lätt att ledsna på filmen rätt snart efter inledningen.

Vad gäller förändringarna har två av filmernas stjärnor bland originalrösterna, Adam Sandler (Dracula) och Kevin James (Frankensteins monster), hoppat av. Även regissören Genndy Tartakovsky har tackat för sig, men kvarstår som en av manusförfattarna och producenterna.

Dessa förändringar är inte nödvändigtvis vad som stjälper filmen (ersättaren Brian Hull gör en hyfsad Sandler-imitation), men det är inget snack om att manusen har blivit allt sämre i filmserien.

Skämten har förlorat all udd

De två första filmerna tjänade på att Robert Smigel, komiker med erfarenhet från ”Saturday night live” och Conan O’Briens första pratshow, var involverad. Han var en anledning till att filmerna var knasigt roliga, inte bara för barn. Sedan han hoppade av har det gått utför och skämten har förlorat all udd.

Vad som återstår av konceptet är en en ganska dum historia och en stil som är hysterisk från ruta ett.

Nåväl. Troligtvis är den tänkta barnpubliken mer förlåtande. Men jag hoppas på förändring igen i nästa film. Av ett annat slag.

Filmen finns på Amazon Prime.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner