”Sune”-skådespelaren tvingas sluta – har blivit för stor

”Sune – uppdrag midsommar” sista filmen med Elis Gerdt

Av: Anna & Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:
Elis Gerdt i ”Sune – uppdrag midsommar”.
Foto: NIKLAS MAUPOIX
Elis Gerdt i ”Sune – uppdrag midsommar”.

I jul har ”Sune – uppdrag midsommar” premiär. Det blir den sista filmen med Elis Gerdt i rollen som Sune.

Han har blivit för stor – och tvingas därför sluta.

– Det känns lite tråkigt, det har varit en väldigt stor del av mitt liv, säger Elis Gerdt.

I och med filmen ”Sune – Best Man” så etablerade sig en ny konstellation som familjen Andersson med karaktären Sune som den naturliga medelpunkten.

Sunes familj.

Elis Gerdt, 14, har gjort rollen till sin och har gjort succé tillsammans med Baxter Renman som spelar Håkan, Lily Wahlsteen som spelar Sunes av-och-på-flickvän Sophie, Tea Stjärne som Anna, Fredrik Hallgren som gör den koleriske pappan Rudolf med den äran och Sissela Benn som spelar mamman Karin.

Foto: SHIMODA MEDIA
Lily Wahlsteen, Baxter Renman och Erland Beskow (Elis Gerdt var sjuk vid fototillfället).

”För gammal”

I jul har ”Sune – uppdrag midsommar” premiär, det blir dock obönhörligen den sista filmen med den här familjekonstellationen. Anledningen är helt enkelt att huvudrollsinnehavaren börjar bli för ”gammal”. Elis Gerdt faller på målsnöret och det här blir alltså hans sista Sune-film.

– Det känns lite tråkigt, det har varit en väldigt stor del av mitt liv, säger Elis Gerdt på telefon efter pressträffen för filmen, där han själv inte kunde vara med på grund av sjukdom.

Hur har de här tre filmerna varit att spela in och vara med i?

– Alla har varit jättekul att spela in, det har varit lika roligt varje gång. Vi har blivit äldre tillsammans, jag, Lily och Baxter.

Foto: Nordisk film
Sune med sin familj.

Har växt mycket

Du har blivit lång säger regissören?

– Ja, jag har tydligen dragit iväg i längd under sommaren, man märker inte det så mycket själv, men jag har hört det. Jag är 166 centimeter nu så jag har växt mycket sedan innan sommarlovet. Det måste vara en decimeter.

Du har också fått mörkare röst?

– Min röst har ändrats lite sedan förra filmen till den här, men det är väl normalt för ”Sune” också.

Hur känns det att falla för åldersstrecket när det bara är en helt normal utveckling?

– Det är lite speciellt när man gör tre sådana här filmer och förändras så mycket mellan dem, men det är som det är, man får ta det. 

Kommer du sakna den här snurriga familjen Andersson?

– Ja, det kommer jag verkligen att göra.

”Kanske har spelat in min sista film”

Ska du fortsätta med skådespeleriet?

– Jag har tänkt ganska mycket på det, men jag är inte helt säker. Jag kanske har spelat in min sista film. Jag ska i alla fall inte söka in till någon skådespelarutbildning. Vad jag ska studera till istället har jag ingen aning om heller.

”Sune – uppdrag midsommar” är regissören Erland Beskows första Sunefilm och han tycker det är tråkigt att han bara fick en chans med den här familjekonstellationen.

– Barnen växer ju tyvärr hela tiden, men de blir bara bättre och bättre, men tyvärr så blir det så här. Men det känns otroligt hedrande att få göra sista filmen. 

”Pratar lite pipigt”

Vad säger du om barnskådespelare som växer upp och tvingas sluta?

– Det är lite konstigt, men vår stora farhåga var att Elis, som spelar Sune, skulle hamna i målbrottet mitt i inspelningen, men nu har han en vuxnare röst. I ”Sune – best man” har han en barnröst och pratar lite pipigt. Som tur var behöll han samma röst under hela inspelningen.

Lily Wahlsteen spelar Sophie som ständigt sätter griller i huvudet på Sune:

– Jag tycker det känns jättesorgligt att det är den sista. Det här har funnits i ens liv i tre år, jag fick rollen som Sophie när jag var 11. Det känns konstigt att inte ha en ny Sunefilm framför sig, säger hon.

Baxter Renman, som spelar Håkan, fyller i:

– Jag känner samma sak. Man kommer sakna teamet och alla personer man träffat under åren så jag tycker också det är väldigt sorgligt. Jag tror det här kommer bli den bästa filmen.

En fågel viskade i våra öron att du har grejer på gång?

– Kanske det, men det är hemligt...

 

Publicerad:

LÄS VIDARE