Låt den rätta filmen hyllas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-26

Nöjesbladets filmredaktion listar 2008 års starkaste filmupplevelser

EMMA GRAY MUNTHE

1. "Margot at the wedding”

Årets bästa film, alla kategorier! Indiepladdrig låtsasångest enligt vissa, brutalsant enligt andra.

2. Otäckaste filmscenen

Scenen i ”No country for old men” där Josh Brolin blir jagad av en hund i vattnet är årets mest mardrömslika och otäcka.

3. Årets mest missförstådda

Den ”Aristocrats”-råa humorn i ”My best friend’s girl” framkallade mest skratt – det fanns egentligen inte ens någon (o)värdig konkurrent. Årets mest missförstådda och underskattade film.

4. ”Buddha föll av skam”

Årets överraskning! Jag var inte alls beredd på att drabbas så hårt av en liten flickas kamp för att få gå i skolan. Magiska bilder som fortfarande sitter kvar i hjärtat.

5. Årets skådespelarprestationer

När det gäller årets skådespelarprestationer håller jag Cate Blanchett som Bob Dylan i ”I’m not there” och Mickey Rourke som avdankad wrestlare i ”The Wrestler” (svensk premiär 2009) högst.

6. Richard Yates

I och med filmatiseringen av ”Revolutionary Road” upptäckte jag författaren Richard Yates – och hans böcker har tveklöst varit min enskilt största kulturhändelse under det gångna året. Läs!

7. Årets sömnpiller

Årets största besvikelse var ”Quantum of solace”. De tog allt som var bra med den nya, råare, skitiga Bond och körde det fullständigt i botten. Sömnpiller.

8. Det svenska filmåret

Det ovanligt fina svenska filmåret med filmer som ”Låt den rätte komma in”, ”Bedragaren”, ”H:r Landshövding” och ”De ofrivilliga” gjorde ett starkt intryck.

9. Feelgood-feminism

Årets feel good-feminism hittade man i ”I could never be your woman”.

10. Titiyos skiva

Titiyos ”Hidden” gick på loop. Filmkopplingen? Skivan låter bitvis som ett synthigt-Tangerine Dream-80-tals-soundtrack.

JENS PETERSON

1. ”Mamma Mia!"

Det var ”Mamma mia!:s” år. Filmen fick mig att glömma ett djävulskt ryggskott. Galapremiären i Stockholm. Alla glada biobesökare.

2. Mickey Rourkes återkomst

Mitt starkaste bioögonblick var i Venedig när ”The wrestler” visades för första gången. Mickey Rourkes återkomst, den solkiga vardagen för en föredetting i New Jersey, ett vintrigt Asbury park och Springsteens vemodiga ballad.

3. Bra musik på bioduken

Det sjöng om filmduken. ”I’m not there”, ”Once” och ”Across the universe”. I Berlin träffade jag alla fyra i Rolling Stones för ”Shine a light”, Plus Neil Young och Patti Smith, båda aktuella med dokumentärer. Här hemma gjordes ett sevärt bioporträtt av Lars Winnerbäck.

4. Ett oväntat leende

”Happy-go-lucky” var ett oväntat leende från Mike Leigh, ett hopp om mänskligheten där Sally Hawkins tog chansen att lysa.

5. Största besvikelsen

Störst besvikelser var ”Quantum of solace” som snubblade efter en starkt start. Och Indiana Jones som inte heller hade kondition nog för att orka hela vägen. Istället var det Batman och ”Dark knight” som tog hem årets pris i action- och äventyrsklassen.

6. Det svenska filmåret

2008 var ett starkt år för svenska filmer. I våras såg vi ”Varg” med en utmärkt Peter Stormare. I höst ”Låt den rätte komma in”, ”Maria Larssons eviga ögonblick” och Ruben Östlunds ”De ofrivilliga”.

7. Årets film – och nästa års

Bästa film som hade svensk premiär under 2008: ”I’m not there” om Bob Dylan. Bästa film jag såg som har premiär 2009: ”Slumdog millionaire”.

8. Triumf för skådespeleriet

”Fjärilen i glaskupan” och ”There will be blood” var skådespelartriumfer för Mathieu Amalric och Daniel Day Lewis.

9. Från tv till bio

”Sex and the city” visar att det går att göra bra filmer efter tv-serier.

10. Disneychocken

”Wall•E” var rolig och rörande och hade en vänsterhänt kritik av konsumtionshysteri. Disney i politisk chock.

JAN-OLOV ANDERSSON

1. Årets manliga stjärna

Först var han skoningslös torped med frisyren från helvetet i ”No country for old men”. Det gav en Oscar. Sedan charmör som hade verbal pajkastning med Penélope Cruz i ”Vicky Cristina Barcelona”. Sedan blev han ihop med henne på riktigt. Ett hyfsat år på jobbet för Javier Bardem.

2. Årets kvinnliga stjärna

Keira Knightley. Det brinner en eld i hennes ögon. Har redan en imponerande meritlista bakom sig, i år ”Försoning” och ”The Duchess”. Och hon är bara 23 år ...

3. Årets lyckade Hollywoodtrend

Filmer med kvinnor i centrum. ”Mamma Mia!”, ”Sex and the city”, ”Juno”, ”Försoning”, ”Margot at the wedding”, ”Den andra systern Boleyn”.

4. Årets misslyckade Hollywoodtrend

Ingen publikrusning direkt till filmerna om Irak-kriget. Fast flera var bra, särskilt ”In the Valley of Elah”.

5. Årets familj

84-årige Sidney Lumet gjorde spännande thrillern ”Before the devil knows you’re dead”. 41-åriga dottern Jenny skrev starka dramat ”Rachel getting married”.

6. Årets mest saknade

Heath Ledger blev bara 29 år. Ligger bra till för en postum Oscar för sin makalösa insats som Jokern i Batman-filmen ”The Dark knight”.

7. Årets mest oväntade hjälte

Städroboten WALL•E.

8. Årets "hur tänkte de?”

De Niros och Al Pacinos misslyckade ”Righteous kill”. Färgchocken i ”Speed racer”. Kate Hudsons och Matthew McConaugheys pinsamt usla ”Fool’s gold”.

9. Årets bästa svenska filmer

1. Låt den rätte komma in. 2. Maria Larssons eviga ögonblick. 3. Varg. 4. Patrik 1,5. 5. Bedragaren. 6. Ping-pongkingen. 7. Arn-filmerna. 8. Himlens hjärta. 9. Rallybrudar. 10. Angel.

10. Årets svenska huvudroller

Peter Stormare (”Varg”), Lena Endre (”Himlens hjärta”).

KAROLINA FJELLBORG

1. Odrägliga systrar

Odrägliga, självupptagna systrar var populära 2008. Vi såg dem i ”27 dresses” (Malin Åkerman), ”Margot at the wedding” (Nicole Kidman), ”Rachel getting married” (Anne Hathaway), ”Försoning” (Saoirse Ronan) och ”Den andra systern Boleyn” (Natalie Portman).

2. Trendiga vampyrer

Vampyrtrenden var ett faktum, men ingen skildrade blodsugarna lika bra som Tomas Alfredson – och ingen spelade en lika bra som Lina Leandersson. Att fantastiska ”Låt den rätte komma in” inte blev Sveriges Oscarbidrag 2009 är synd och skam.

3. Magiska soundtrack

Tre filmer med magiska soundtrack: ”Once”, ”There will be blood” och ”The Wackness”.

4. Satsning på kvinnorna

2008 blev året då Hollywood äntligen fattade att en blockbuster inte måste handla om män i trikåer och innehålla bilar som kraschar. ”Sex and the city” visade nämligen att även kvinnor a) tycker om att se på film och b) har pengar att köpa biobiljetter för.

5. Årets sämsta

Årets sämsta film var spoofen ”Meet the Spartans”. En annan rutten rulle var Roland Emmerichs ”10 000 BC”. Jag såg filmerna gratis i tjänsten, men kände mig ändå blåst. På flera timmar av mitt liv.

6. Årets könsorgan

Det var fler än Jason Segel som kastade kläderna – men ingen var så naken som han var i "Dumpad". Snacka om att ge det manliga könsorganet ett sårbart ansikte.

7. Minnesvärda män

Årets mest minnesvärda män var Robert Downey Jr i ”Tropic thunder”, Hugh Jackman i ”Australia” och Johnny Depp i ”Sweeney Todd”.

8. Årets osexigaste sexscen

Philip Seymour Hoffmans och Marisa Tomeis köttfest i ”Before the devil knows you’re dead”.

9. Årets förluster

2008 miste filmvärlden både en av sina riktigt stora – Paul Newman – och en med potentialen att bli en av de riktigt stora. Heath Ledgers för tidiga död gjorde ”The dark knight” till årets sorgligaste film.

10. Årets festivalpärlor

Tre glänsande pärlor på Stockholms filmfestival: Mickey Rourke i ”The Wrestler”, Michael Fassbender i ”Hunger”, och de fula, skitiga och elaka italienarna i ”Gomorra”...

ANNONS