Spännande och pedagogisk barnfilm om andra världskriget

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Flykten över gränsen”.
Foto: Folkets Bio.
”Flykten över gränsen”.

FILM

FILMRECENSION Duktiga barnskådespelare glänser i den norska familjefilmen ”Flykten över gränsen”, som är både ett spännande äventyr och en pedagogisk historielektion.


Flykten över gränsen
Regi Johanne Helgeland, med Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten, Henrik Siger Woldene.


FAMILJEFILM Andra världskriget och nazisternas judeförföljelser skildras ur barns perspektiv i norska ”Flykten över gränsen”.

Det är juletider 1942, och den tyska ockupationsmakten har gett order om att alla norska judar ska deporteras.

10-åriga Gerda (Anna Sofie Skarholt) och hennes storebror Otto (Bo Lindquist-Ellingsen) lämnas ensamma hemma när deras föräldrar, som misstänks skydda judar, blir bortförda. Och när de strax därefter hittar Daniel (Samson Steine) och Sarah (Bianca Ghilardi-Hellsten), som är ungefär jämngamla med dem själva, gömda i källaren, blir det upp till dem och deras lite äldre kusin Per (Henrik Siger Woldene) att hjälpa de judiska barnen över gränsen till friheten i Sverige.
Det blir en flykt på liv och död, genom tung snö och djupa skogar där hundar flåsar dem i nacken. Och dessutom är det svårt att veta vem man kan lita på, då alla inte är vad de ser ut att vara. Det finns tyskar som vill barnen väl och norrmän som vill dem ont – och var står egentligen Otto, som har gått på nazistmöten i smyg?
Mycket duktiga barnskådespelare, i en varm, välgjord och klassisk, lite gammaldags spänningsfilm, som fungerar både som underhållning och som historielektion, och vars pedagogiska berättelse om barn på flykt naturligtvis i allra högsta grad är aktuell även för vår tid.


”Flykten över gränsen” har premiär den 24 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE