Oerhört gripande och tung film om ensamhet

Man vill bara krama Andrew Scott i ”All of us strangers”

Uppdaterad 2024-04-05 | Publicerad 2024-02-22

Andrew Scott och Paul Mescal i ”All of us strangers”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

All of us strangers

Regi Andrew Haigh, med Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell, Claire Foy.


FILMRECENSION. När den japanska romanen ”Främlingar” filmas av Andrew Haigh får den som väntat en regnbågsfärgad kostym.

Det gör den här historien ännu mer drabbande.

DRAMA. En ytlig titt på Adams (Andrew Scott) liv ger intrycket att han har det bra.

Han bor i ett ganska flott höghus i London med en fantastisk utsikt. Han livnär sig som manusförfattare, får jobba med film och tv, och har därmed en stor frihet i hur han bestämmer sin arbetsdag.

Men kanske verkar han vara lite ensam?

En kväll tar grannen Harry (Paul Mescal) kontakt med honom. Harry är full, har en flaska sprit i handen och undrar om Adam vill ha sällskap. Kanske inte den charmigaste inviten; Adam tackar nej.

Han beger sig till sitt barndomshem där han tas emot av ett ungt par (Jamie Bell, Claire Foy), som välkomnar honom in. De är glada att se honom och börjar fråga hur hans liv ser ut nuförtiden. Vi förstår snart att det är hans föräldrar, eller snarare en slags hägring, för utseendemässigt har tiden stått stilla. De är fastfrusna i sin ungdom, på 1980-talet, som de såg ut innan de dog i en bilolycka när Adam var 12.

Kommer ut för föräldrarna

Under filmens gång fortsätter Adam att hälsa på sina föräldrar och får en chans att göra allt det där som togs ifrån honom som barn. Han får uppleva ett barns närhet med sina föräldrar igen.

Samtidigt tar han även upp kontakten med en nu nyktrare Harry och börjar bryta sin ensamhet.

Paul Mescal och Andrew Scott i ”All of us strangers”.

Regissören Andrew Haigh ville förändra spökhistorien i Taichi Yamadas roman och skapa något mer personligt. I och med att huvudpersonen är homosexuell och att Haigh har kunnat fylla honom med sina egna erfarenheter bottnar filmen i något djupare och blir sannolikt som en spegel för många hbtqi-personer.

Sommaren 2022 kom en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som tog upp känslan av ensamhet bland hbtqi-ungdomar, där depression och självmordstankar är vanligare än hos andra unga. Det här är en film som får en att tänka på det. Harry och Adam är två ensamma själar som i varandras sällskap har hoppet om ett ljusare liv.

Djupt berörande intimitet

Haigh har blivit en av vår tids främsta skildrare av en livsstil i regnbågsfärger, med filmer och tv-serier som ”Weekend” (2011) och ”Looking”. Samtidigt är hans hittills bästa insats ”45 år” (2015), en historia om ett strävsamt, heterosexuellt par.

Gaytemat berikar ”All of us strangers” oerhört mycket, men främst handlar den om psykisk ohälsa, ensamhet och din relation till mamma och pappa. Haigh vet hur han ska hitta en djupt berörande intimitet bland sina filmfigurer.

Det här är en oerhört välspelad (man vill bara krama Scott), drabbande och sorgsen film.

Ta med din bästa vän på bio och rensa kalendern för kvällen. Ni kommer att behöva en flaska vin och ett rejält samtal efteråt.

Filmen har biopremiär i dag, 23 februari.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.