Filmrecensioner

Trump-lojal politiker tar för sig i träsket

Välbalanserad dokumentär om rutten kongress

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

The swamp

Regi Daniel DiMauro och Morgan Pehme, med Matt Gaetz, Lawrence Lessig, Katie Hill, Ken Buck.


FILMRECENSION. Vilka är det som klafsar runt i Washingtons träsk?

Och hur tänker de som vill göra något åt sörjan?

DOKUMENTÄR. Det är tre veckor kvar till det amerikanska valet. Inte bara Vita huset står på spel utan även kongressen – samtliga 435 platser i representanthuset ska väljas, liksom 35 av de 100 senatorerna.

Den amerikanska kongressen är alltid djupt impopulär; förtroendet bland väljarna är minimalt oavsett vem som styr, demokrater eller republikaner. Bilden av kongressen är alltid densamma: ineffektiv, korrumperad.

Kanske är det inte så fel att kalla kongressen för ett ”träsk”, som Donald Trump gjorde 2016 när han ställde upp i presidentvalet. Han skulle till Washington och rensa upp. Så hur gick det, fyra år senare?

Trump blev träskets överstepräst

Vad gäller Trump vet vi alla hur det gick. I stället för att städa upp blev han träskets överstepräst. Men han har inte huvudrollen här.

Matt Gaetz i ”The swamp”.
Matt Gaetz i ”The swamp”.

Vi följer en grupp relativt nyvalda kongressledamöter, både republikaner och demokrater, som har kommit till Washington för att likt mr Smith i Frank Capras gamla klassiker från 1939 blåsa nytt liv i institutionen.

Två av kongressens motpoler, vänsterdemokraten Ro Khanna och den Trump-lojale Matt Gaetz, slår sina påsar ihop för att försöka få igenom ett lagtillägg som skulle förhindra att pengar sätts undan för nya krig utomlands. Går det bra för dem? Nej.

Togs som gisslan av ekonomiska intressen

Pengar talar alltid i kongressen, ibland på helt bisarra sätt, men varför är det så? Juridikprofessorn Lawrence Lessig sätter sig ner med oss för att visa hur kongressen togs som gisslan av ekonomiska intressen under 1990-talet. Hela institutionen måste reformeras för att bli mer demokratisk.

Kongressledamöterna Matt Gaetz och Thomas Massie i ”The swamp”.

Ibland riskerar dokumentären att tappa bort sig i Trumps riksrättsprocess som egentligen inte har med filmens tema att göra (men den spelades in då). Bäst blir det när fokus ligger på nämnda kongressledamöter.

Den publicitetskåte och inställsamme Gaetz tar förstås störst plats och här finns en del tragikomiska scener med honom där han bland annat möter åldriga Floridaväljare. Han bor i en skrubb i kongressbyggnaden och äter sin hämtmat; ett snabbt telefonsamtal med en gaggig Trump blir kvällens ljuspunkt.

Det är i grund och botten välbalanserat. Filmens ärende är inte att hänga ut vänstern eller högern specifikt, utan skildra de politiker som trots tillkortakommanden åtminstone gör något för att gå emot en lagstiftande församling som har tappat sin kompass.

”The swamp” finns på HBO Nordic.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför ska du bry dig om valet i USA

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Lawrence Lessig

Donald Trump

Amerikansk politik

Dokumentärer

Trumps USA