Töntig Godzilla öser på med för mycket

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Vera Farmiga och Millie Bobby Brown.
Foto: Warner Bros
Vera Farmiga och Millie Bobby Brown.

Godzilla II: King of monsters

Regi Michael Dougherty, med Vera Farmiga, Kyle Chandler, Millie Bobby Brown, Ken Watanabe, Zhang Ziyi, Charles Dance, Sally Hawkins, Bradley Whitford.

SCIENCE FICTION Här kommer alla myterna på en och samma gång. Filmmakarna vräker på alldeles för mycket. Bedövar sinnena.
Finalen på första filmen summeras snabbt och sedan är det välbekant. Än en gång tror forskare de kan kontrollera naturen. Än en gång vill terrorister rädda jorden genom att döda en väldig massa människor. En katastroffilm där miljoner dör, storstäder ödeläggs och världen brinner. Men vi ska bry oss om en endaste familj och deras gnabb.
Filmen flyger runt världen när flera jättemonster väcks ur sin dvala i många länder. Kan man styra dom? Här finns gott om sevärda skådespelare som mest får spärra upp ögon, rynka pannor och tappa hakor.
Den radioaktiva jätteödlan Godzilla är nu på det goda laget, som Arnolds robot bytte image i ”Terminator 2”. Människorna träter om titanerna/monstren är onda? Vill de hjälpa mänskligheten som förstört miljön/klimatet? Skurken är Ghidorah, en hydra med tre huvuden som ser ut som drakarna i ”Game of thrones”.
Filmmusiken är bombastisk med kyrkoliknande körer och pompösa hjältetoner när det är dags för specialeffekten Godzilla att fylla bildrutan.
Klyschigt och illa berättat. Töntigt istället för mäktigt.

Foto: Warner Bros. Pictures
Monster zero.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN