Filmrecensioner

Spionfilmen rör sig lika långsamt som sirap

Ben Kingsley är bäst i torftig spionthriller

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Spider in the web

Regi Eran Riklis, med Ben Kingsley, Monica Bellucci, Itay Tiran.


FILMRECENSION. Vem är det som förser Syrien med kemiska vapen?

Det vill Israel veta – och skickar Sir Ben Kingsley.

Men kan man lita på honom?

THRILLER. Åldrande spioner som har sett och hört allt. Beiga män som har vigt hela sina liv åt intriger i mörkret och inte har mycket mer kvar att vänta sig än döden. John le Carrés spionromaner har blivit en egen genre i sig. Den här israeliska thrillern följer i de fotspåren.

Vi möter den ärrade Mossadveteranen Avram Adereth (Ben Kingsley) som skickas till Belgien för att undersöka ett företag som kanske säljer kemiska vapen till den syriske diktatorn al-Assad. Med sig som förkläde har han en betydligt yngre kollega, Daniel (Itay Tiran). Hans pappa var en gång i tiden Avrams partner ute på fältet.

Daniel har svårt för Avram och deras chefer litar inte heller på honom. Väl på plats i Belgien börjar Avram bearbeta Angela (Monica Bellucci) som arbetar på företaget…

Kingsley är den främsta anledningen att se filmen. Han har en framtoning som håller distansen. Vi blir inte riktigt kloka på honom förrän saker och ting klarnar mot slutet. Det är precis så filmskaparna vill ha det; Avrams grumliga syften ska utgöra del av spänningen.

Regissören har ofta avhandlat politiska historier med sitt hemland Israel i centrum, men den här filmen utspelar sig mest i Europa och bryr sig egentligen inte om det syriska kriget.

Här finns enstaka spänningsscener, men det är en torftig historia som rör sig lika långsamt som sirapen i decilitermåttet när du ska koka julkola.

”Spider in the web” finns tillgänglig på streaming, dvd och bluray sedan den 16 december.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Ben Kingsley

Monica Bellucci