Minfält för Helen Mirren och filmen ”Golda”

Magnus Sundholm: Måste genomgå metalldetektor för att släppas in

HOLLYWOOD. Det känns inte som om det är för filmens skull Oscarsakademins biograf är fullsatt den här kvällen.

Lågbudgethistorien ”Golda” skulle lätt kunna vara en pjäs.

De flesta verkar ha dykt upp för att se Oscarsbelönade Helen Mirren navigera det minfält som konflikten mellan Israel och Palestina är.

Ämnet den här ovanligt kyliga höstkvällen i Los Angeles är oundvikligt.

”Golda” syftar på Golda Meir, Israels premiärminister förra gången nationen utsattes för en överraskningsattack som 1973 ledde till ett storkrig med framför allt Syrien och Egypten.

Lanseringen av filmen om det 19 dagar långa kriget sammanfaller med de pågående stridigheterna i samma region.

Att då ställa till med en paneldiskussion är minst sagt oväntat.

Helen Mirren.

Redan vid ankomsten till Lindwood Dunn-biografen i Hollywood märks det att inte är någon vanlig tillställning.

Svartklädda säkerhetsvakter med hörsnäckor står utspridda med några meters mellanrum. I entrén kollas våra namn på listan två gånger och först efter att ha genomgått en metalldetektor släpps vi in.

Helen Mirren i ”Golda”.

Filmen är en tämligen slätstruken produkt.

Efteråt uppger regissören Guy Nattiv att han fick mattan bortryckt under fötterna. Det som skulle ha varit en storsatsning för närmare 900 miljoner kronor stoppades av covid och blev sen en produktion för 150 miljoner kronor.

De påtänkta krigsscenerna har av besparingsskäl ersatts av rörelser på militärkartor och det hela är egentligen en inre resa i Goldas sinne.

Det sistnämnda brukar vara sånt som skådespelare älskar. Den för kvällen vitklädda Helen Mirren, 78, är inget undantag.

Under paneldiskussionen bjuder hon på teorier om varför premiärministern gjorde som hon gjorde och pratar sig varm för rollfigurens sätt att röra sig.

Det gäspas i publiken.

Först i slutminuterna hettar det äntligen till när filmen knyts ihop med den pågående konflikten.

Ed Stoppard, Lior Ashkenazi och Helen Mirren i ”Golda”.

Mirren tar god tid på sig att svara.

Det är inte att undra på. De senaste veckorna har visat att ett ogenomtänkt ställningstagande lätt kan leda till offentlig uthängning.

Till slut säger hon att vi måste lära av historien, att ett av skälen till att hon alltid stöttat Israel beror på förintelsen och att vi aldrig får glömma det som varit.

Inom några dagar torde det visa sig om hon gått på en mina.

Helen Mirren i ”Golda”.

Veckans...

Ärligaste: Ingen smyger längre med Bruce Willis tillstånd. Dottern Tallulah säger att hennes pappas demenstillstånd är oförändrat och att det är det bästa familjen numer kan hoppas på.

Återupprepning: Än är de sista kronorna inte urkramade ur ”Prison break”. Serien ska startas om med Elgin James vid rodret. Han gjorde tidigare ”Mayas MC” och kommer nu med ett nytt fängelsekapitel utan originalskådisarna.

Fred: År av hat går att komma över. Fråga de gamla dödsfienderna Charlie Sheen och tv-skaparen Chuck Lorre. De jobbar ihop med Lorre-producerade ”Bookie”, en serie om vadhållning.

Tvist: Leonardo DiCaprio släpas till rätten. Orsaken är en video han delat på nätet som visar orkanen Dorians ödeläggelse av Bahamasön Abaco. Videons ägare uppger att stjärnan inte betalat för videon eller haft tillåtelse att använda den.

Överraskning: Sofia Vergara är stenhård i ”Griselda”, Netflix nya miniserie. Handlingen kretsar kring Griselda Blanco, en colombiansk ensamstående mamma som i mer än 20 år styrde kokainhandeln i Miami.

Invigning: Anrika biografen Egyptian i Hollywood är tillbaka. För en vecka sedan slog nya ägaren Netflix upp portarna till den 101 år gamla fastigheten som har renoverats för närmare 800 miljoner kronor.

Längsta: Barbra Streisands memoarer är inget för den stressade. I ”My name is Barbra” har hon skrivit 992 sidor om sig själv. Att lyssna sig igenom ljudboken uppges ta 48 timmar.

Följ ämnen i artikeln